Nacrt rezolucije UN-a: EUFOR-u novi mandat od 12 mjeseci

Sutra će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi trebao biti produžen mandat EUFOR-u.

Ova sjednica je trebala biti održana danas, ali je odgođena (EPA - Ilustracija)

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj će biti produžen mandat međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (EUFOR) bit će održana sutra i objavljen je nacrt rezolucije kojom se produžava djelovanje ovih jedinica EU-a.

Ova sjednica je trebala biti održana danas, ali je odgođena.

U nacrtu rezolucije o EUFOR-u se navodi kako “Vijeće sigurnosti UN-a, utvrđujući da situacija u regiji bivše Jugoslavije nastavlja predstavljati prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, te djelujući prema Poglavlju VII Povelje UN-a, daje ovlasti članicama državama koje djeluju kroz ili u saradnji sa EU da uspostave i kroz narednih 12 mjeseci, počev od datuma usvajanja rezolucije, višenacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravne nasljednike SFOR-a pod jedinstvenom komandom i kontrolom”.

Ispunjavanje aneksa Dejtonskog sporazuma

Ove snage će “ispunjavati svoje misije uodnosu na provođenje Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH… u saradnji sa sjedištem NATO-a, a u skladu sa sporazumima NATO-a i EU iskomuniciranim ka Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004. u kojima se priznaje kako će EUFO ALTHEA imati glavnu ulogu mirovne stabilizacije prema vojnim aspektima Mirovnog ugovora.

Dalje se navodi kako se odlučuje obnova odobrenja za narednih 12 mjeseci, kao i to da će članice prema navedenom “poduzeti sve neophodne mjere kako bi se utjecalo na provođenje i osiguravanje ispunjavanja” navedenih aneksa Dejtonskog sporazuma, a ističe se kako će “sve strane i dalje biti jednako odgovorne za ispunjavanje aneksa”.

Izvor: Al Jazeera i agencije