Ministar odbrane Mehaj: Učlanjenje Kosova u NATO je glavni cilj

Mehaj je tokom izvještavanja pred Odborom u vezi učlanjenja Kosova u NATO kazao da je put Kosova u tom pravcu nepovratan i ispravan.

Vojska, Kosovo, Vojska Kosova, Vojnici
Pripadnici Kosovskih bezbjedonosnih snaga ovih dana uspješno završili prvu misiju van zemlje u Kuvajtu (AP)

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je pred Odborom za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova da je glavni cilj učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, pije svega NATO, javlja Anadolija.

Mehaj je tokom izvještavanja pred Odborom u vezi učlanjenja Kosova u NATO kazao da je put Kosova u tom pravcu nepovratan i ispravan.

„Ja sam 200 posto posvećen vojsci Kosova i Ministarstvu odbrane. Aktivnosti ne prestaju ni u jednom trenutku i ni na koji način. Vidite, nismo stali od prvog dana. Voz se kreće i neće stati. Kažem vam svima da nas podržite jer smo nepovratni“, rekao je on.

Partnerstvo za mir kao program predučlanjenja u NATO je srednjoročni cilj, kazao je Mehaj i dodao da je u cilju toga Ministarstvo odbrane formiralo međuministarsku ekipu sa Ministarstvom inostranih poslova i dijaspore, te da je neophodno maksimalno angažovanje za ispunjenje standarda za apliciranje u taj program.

Mehaj je kazao i da Kosovo ima status posmatrača u Jadranskoj karti A5 i apliciralo je za dobijanje redovnog članstva. Tvrdi da je kao ministar ”na svim sastancima sa zemljama partnerima apelovao na lobiranje za učlanjenje Kosova u tu inicijativu”.

Jadranska karta A5

Jadransku kartu A5 čine Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina, koja je zato što ne priznaje Kosovo glasala protiv prijema Kosova u tu inicijativu.

Istakao je da su pripadnici Kosovskih bezbjedonosnih snaga ovih dana uspješno završili prvu misiju van zemlje u Kuvajtu, kao podršku misiji SAD-a, te da su učestvovali u nekoliko višenacionalnih vojnih vježbi.

Ministar Mehaj je rekao da se trenutno 127 pripadnika Kosovskih bezbjedonosnih snaga nalazi na obuci i školovanju u inostranstvu, od toga je 47 kadeta koji se školuju na vojnim akademijama u SAD, Turskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i drugim zemljama.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Mehaj je kazao da za regrutaciju u KBS vlada veliko interesovanje, te da je na prošlom konkursu za 400 mjesta bilo oko 6.000 prijava. On je naglasio i da je cilj povećanje broja žena u KBS-u i Ministarstvu.

U vezi uvođenja obaveznog vojnog roka, kazao je da trenutno postoji izrađen plan za profesionalnu vojsku, ali treba vidjeti sa partnerima kako bi se mogla uvesti obavezna vojska.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO