Ðukanović o ‘Pandora papirima’: Sporne kompanije nisu nikad radile

Predsjednik Crne Gore ponovio je prethodne izjave da sporne kompanije koje se pominju u dokumentaciji nikada nisu radile, niti su imale otvorene račune kod bilo koje banke na egzotičnim destinacijama.

Milo Đukanović tvrdi da nije uradio ništa nezakonito (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu pisano izjašnjenje povodom afere “Pandora papiri”.

Pozivajući se na saznanja iz izvora bliskih istrazi, portal podgoričkog Dana piše da Ðukanović u iskazu pojašnjava i ponavlja prethodne izjave u medijima da sporne kompanije koje se pominju u dokumentaciji nikada nisu radile, niti su imale otvorene račune kod bilo koje banke na egzotičnim destinacijama, prenosi Tanjug.

Dodaje se da se Ðukanovićeve tvrdnje poklapaju s iskazom koji je njegov sin Blažo Žukanović iznio 22. oktobra ove godine, tokom saslušanja pred specijalnim tužiocem Sanjom Jovićević.

Tajni ugovori

U dokumentaciji koja se nalazi u Specijalnom državnom tužilaštvu o aferi “Pandora” navodi se da su Milo i Blažo Ðukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih otoka, Paname i Gibraltara.

Tvrdi se da je sin predsjednika Crne Gore iskoristio ovu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije s kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a, kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers), koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima iz 117 zemalja.

Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija.

Izvor: Agencije