Banožić: Vrijeme je za opoziv Milanovića

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao je da je predsjednik Zoran Milanović psihijatrijski slučaj, te da je vrijeme za njegov opoziv.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice slamanja odbrane naselja Lužac u Vukovaru i stradanja mještana (Dubravka Petric/PIXSELL)

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić poručio je u utorak da je vrijeme za opoziv predsjednika Zorana Milanovića nakon što su se u Vukovaru, putem medija, još jednom sukobili oko vojske te njihovih ovlasti i odluka.

Ustvrdivši da je Milanović “psihijatrijski slučaj”, Banožić je novinarima na pitanje je li vrijeme za njegov opoziv odgovorio: “Naravno da je. Odavno je bio, ali kad pogledate njegovo ponašanje, biste li vi zaključili nešto drugo osim ovog što sam ja rekao”.

Milanović nas uvlači u sitne politikantske igre

Pritom nije želio odgovoriti na pitanje hoće li HDZ pokrenuti postupak opoziva predsjednika.

Banožić i Milanović jutros su sudjelovali na obilježavanju 30. godišnjice slamanja odbrane naselja Lužac, a Banožić je ustvrdio kako je izbjegavao danas davati izjavu o sukobu s Milanovićem jer smatra kako nije mjesto niti vrijeme za to, piše Hina.

“Međutim, Milanović je, ne poštujući žrtvu Vukovara, učinio ovdje performans, koji je samo jedan u nizu blaćenja mene, HDZ-a i cijelog sustava obrane, uvlačeći nas u sitne politikantske igre”, rekao je.

Nakon polaganja vijenaca bila je misa, ja sam sa svojim članovima tima otišao na misu zadušnicu, a oni su otišli na kavu, dogovarati sitna strančarenja i buduću politiku, kazao je Banožić komentirajući odlazak na kafu Milanovića s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Dodao je kako to najbolje potvrđuje to što Milanović radi kao predsjednik – ne bavi se državom i zakonima, već “sitnim strančarenjem s nekim polupolitičarima ne bi li tako vlast i sebe pokušao oživjeti”.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić na obilježavanju 30. godišnjice slamanja odbrane naselja Lužac u Vukovaru (Dubravka Petric/PIXSELL)

Poručio je kako se Milanović koristi “jezikom uličara” i radi međunarodnu štetu Hrvatskoj.

“To je čovjek bez karaktera. Nazivati nekoga pogrdnim riječima, lažljivcem, opuškom, da će on nekoga umiroviti, nabolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi”, rekao je Banožić.

Milanović je bio najlošiji premijer, sada je najlošiji predsjednik, a pokušava se držati iznad svih. Izvrće zakon kako njemu odgovara, to nije čovjek koji treba predstavljati Hrvate u svijetu.

“Sram ga može biti za sve što je izrekao danas”, poručio je Banožić.

Milanović preko načelnika Glavnog stožera uvodi politiku u vojsku

Milanović uvodi politiku u vojsku, to sada radi preko načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, ustvrdio je Banožić referirajući se na sukob u Požegi kada mu je bilo zabranjeno obratiti se okupljenima u vojarni.

“Znate li koliko su puta generali dobivali zabranu da polažu vijenac sa mnom?  Generali su dobivali zabranu da polažu vijenac s ministrom obrane. Pa što je to nego jadna politika jednog iskompleksiranog čovjeka”, ogorčen je Banožić.

Banožić je također rekao kako dobiva hrpu uvreda da je lažov pa će objaviti dokumente iz kojih će se vidjeti Milanovićevo nepoštivanje Zakona o odbrani.

Milanović: Plenković mora riješiti “problem Banožić”

Milanović je pak u utorak izjavio da ne može sarađivati s ministrom odbrane Banožićem te očekuje od premijera Andreja Plenkovića da “riješi taj problem” odnosno makne čovjeka koji je postao “problem države”.

“O ovim stvarima mogu razgovarati jedino s predsjednikom HDZ-a, s Banožićem više ne. Ovo je postalo ozbiljno i ima reperkusije na nacionalnu sigurnost i odnose sa susjedima. Jer, ljudi koji ne znaju nikakvu razliku između istine i laži, a rade ovako delikatan posao, opasni su za Hrvatsku”, rekao je Milanović novinarima.

“Nemoguća je suradnja s njim”, rekao je Milanović o Banožiću upozorivši da je po prvi puta neki ministar odbrane optužio predsjednika države i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga da krši Ustav.

“Dobro. Primio sam na znanje. Osjetit ćeš posljedice”, poručio je Milanović Banožiću.

Moj sugovornik, dodao je Milanović, isključivo je predsjednik Vlade. Od Plenkovića, rekao je,  “očekuje da riješi problem koji imamo, a to je Banožić”. “Neka ga riješi nekako”, dodao je.

“Došao je potpuno nepripremljen, neuk i užasno agresivan, lokalni stranački gaulajter, voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu i na usluzi, a on radi sve suprotno”, rekao je Milanović o Banožiću.

Upozorio je ponovno da će na skorašnjoj sjednici Vijeća za odbranu [dogovoreno je da će se održati 9. novembra], ukazati na to da se Hrvatska vojska nalazi u ozbiljnoj materijalnoj krizi jer se, kako je rekao, potpuno zanemaruju njezine potrebe, a posebno u kopnenoj komponenti Oružanih snaga.

“A to su stvari koje ja ne mogu riješiti, jer ne upravljam proračunom”, rekao je.

Premijerom komentar da on provodi “puzajući državni udar”, Milanović je ocijenio krajnje neozbiljnim i alarmantnim te ustvrdio da je Plenković “puzajući državni udav”.

To je još jedna krajnje nezobiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade koji bi moga objasniti što to uopće znači. Ali, s obzirom na to da je on puzajući državni udav, očekujem da on malo ‘pridavi’ svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne. Banožić je postao problem države”, poručio je Milanović.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO