Schmidt sa Stoltenbergom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Visoki predstavnik je upoznao generalnog sekretara NATO-a o najnovijim izazovima u vezi sa institucionalnom funkcionalnošću BiH, sa naglaskom na Oružanim snagama BiH i odbrambenim strukturama.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sastao u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Fena)

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sastao se danas u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i informirao ga o trenutnoj političkoj situaciji u toj zemlji, na konferenciji koju je organiziralo Njemačko-atlantsko društvo.

Visoki predstavnik je upoznao generalnog sekretara NATO-a o najnovijim izazovima u vezi sa institucionalnom funkcionalnošću Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na Oružanim snagama BiH i odbrambenim strukturama, saopćio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza od završetka rata 1995. godine, jer je član državnog predsjedništva i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio zabranu rada državnim sigurnosnim agencijama na području Republike Srpske kao i formiranje vlastite vojske.

Ugrožen teško stečeni mir

To je potaklo zabrinutost od izbijanja novih sukoba u zemlji u kojoj je prije 26 godina ubijeno 100.000 ljudi, a zločini nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine pred međunarodnim sudom u Haagu označeni kao zločin genocida, prvi na tlu Evrope nakon drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Američke Države najavile su oštre sankcije ako se nastavi podrivati teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini, a Njemačka je pozvala službeni Brisel da Evropska unija također uvede sankcija za separatističke politike u BiH.

 

Izvor: Agencije