Jeffrey Hovenier novi američki ambasador na Kosovu

Ambasador Hovenier ima bogato iskustvo u području Zapadnog Balkana; bio je u američkom izaslanstvu tokom mirovnih razgovora 1999. godine.

Hovenier (lijevo) sa tadašnjim generalnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Ankari 2018. godine (Reuters)

Jeffrey Hovenier je novi američki ambasador na Kosovu nakon što je u Senatu potvrđena njegova nominacija, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Ovaj karijerni diplomata je još u julu bio nominiran od strane predsjednika Bidena.

Ambasador Hovenier ima bogato iskustvo u području Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo. Bio je u američkom izaslanstvu tokom mirovnih razgovora 1999. godine, a radio je u timu Martija Ahtisarija kada je on bio posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za status Kosova.

Tokom svjedočenja na senatskom Odboru za vanjske poslove u oktobru ove godine Hovenier je rekao da su, “izazovi po nezavisnu državu Kosovo su veliki”.

“Srbija podržava Srbe na Kosovu, što je razumljivo, ali sve se treba odvijati prema ustavu Kosova”, poručio je senatorima, ali i Beogradu i Prištini.

“Kosovo je zemlja proizašla iz užasa raspada bivše Jugoslavije i etničkog čišćenja Miloševićevog režima. Sjedinjene Američke Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim europskim partnerima, u zaštiti građana Kosova i podršci u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku državu”, rekao je Hovenier.

Hovenier: Kosovo jedna od najproameričkijih zemalja

Podsjetio je kako je “imao sreću sudjelovati u tim naporima u raznim svojstvima, uključujući i kao član tima UN-a predvođenog bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem koji je razvio ‘Ahtisaarijev plan’ i otvorio put neovisnosti Kosova”. Osim na Kosovu, službovao je i u Turskoj.

Dodao je i da je Kosovo jedna od najproameričkijih zemalja u svijetu i bliski partner.

Čeka se na potvrdu još dvojice nominiranih ambasadora, Michael Murphy bi trebao biti novi američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, a Christopher Hill u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera