Evropski sud: Hrvatska mora platiti 40.000 eura porodici poginule Madine

Madine je udario voz, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala prema Šidu na srbijanskoj strani granice.

Evropski sud za ljudska prava sad je odlučio da Hrvatska porodici djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 hiljada eura zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima (Reuters)

U novembru 2017. godine šestogodišnja djevojčica Madine iz Afganistana smrtno je stradala u naletu voza.

Ona je sa svojom majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su s područja srbijanske opštine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

Evropski sud za ljudska prava sad je odlučio da Hrvatska porodici djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 hiljada eura zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, piše hrvatski portal Index.hr.

Madine je udario voz, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala opet prema Šidu na srbijanskoj strani granice.

MUP Srbije izvijestio je tada kako je Madine poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju.

Ustavna tužba

Porodica djevojčice podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Kaznenu prijavu odbacilo je nadležno državno tužilaštvo u Hrvatskoj, a zatim je porodica podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. novembra 2017.

Porodica je zatim tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava.

Presuda ovog suda objavljena je danas i prema njoj Hrvatska mora porodici platiti 40 hiljada eura.

Istraga bila neučinkovita

Sud je utvrdio da je istraga o smrti bila neučinkovita, da je tretman djece koja su tražila azil bio neprimjeren te da se odluke o tražiteljima azila nisu donosile primjerenom brzinom.

Sud također smatra da su neki od podnositelja zahtjeva kolektivno protjerivani iz Hrvatske te da je država uskraćivala azilantima njihova prava, između ostalog i ograničavanjem pristupa advokatu.

U presudi se navodi da istražitelji nisu provjerili nedosljednosti u izvještajima policije, a nisu ni usporedili GPS podatke s mobitela porodice poginule djevojčice s podacima iz policijskog automobila, kako je to predložila pravobraniteljica.

Hrvatska je ignorirala i optužbe iz MUP-a Srbije, koji je izvijestio da je Madine poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju, navodi sud.

Pored 40 hiljada eura odštete, Hrvatska mora snositi i troškove suđenja od 16.700 eura.

Izvor: Agencije