Statusna konferencija Stanišiću i Simatoviću 16. decembra

Nekadašnji čelnici resora Državne bezbednosti Srbije se trenutno nalaze u pritvoru u Hagu i čekaju odluku Žalbenog vijeća, kojim predsjedava Carmel Agius.

Jovica Stanišić i Franko Simatović su krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (AP)

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmel Agius zakazao je za 16. decembar statusnu konferenciju u procesu protiv nekadašnjih čelnika resora Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Njih dvojica se trenutno nalaze u pritvoru u Hagu i čekaju odluku Žalbenog vijeća, kojim također predsjedava Agius, o žalbama na presudu kojom su u junu osuđeni na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

U svojoj odluci sudija je naveo da oni mogu na ovoj konferenciji pokrenuti pitanja koja se tiču žalbenog postupka, njihovog statusa ili fizičkog i psihičkog zdravlja, prenosi Tanjug.

Krivi po svim tačkama optužnice

Žalbe na presudu od 30. juna su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Ovo je druga prvostepena presuda, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog vijeća, znali da su učesnici u UZP-u dijelili namjeru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih djela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

Uhapšeni 2003. i prebačeni u Hag

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovječnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatovićlć njegov zamjenik.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Izvor: Agencije