Državno odvjetništvo povuklo optužnicu u slučaju Agrokor

Objava je uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhapšeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kaže da je povuklo optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari  (Sanjin Strukić / Pixsell)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvijestilo je da je radi boljeg razjašnjenja stvari povuklo u utorak optužnicu u slučaju Agorkor kojom se tereti bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegove suoptuženike da su oštetili koncern za 160 miliona eura (1,2 milijarde kuna).

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu povuklo je danas optužnicu podignutu 14. rujna 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja”, izvijestilo je Državno odvjetništvo ne otkrivajući identitet osumnjičenika, prenosi Hina.

Navelo je pritom da je povuklo optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari.

Objava uslijedila nakon hapšenja bivše tužiteljice

Objava je uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhapšeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 160 miliona eura (1,2 milijarde kuna). Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 123 miliona eura (923,6 miliona kuna), a ostatak od oko 42,6 miliona eura (320 miliona kuna) holadnskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica podignute prošle godine u septembru optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od kraja januara ove godine.

Visoki kazneni sud naložio je 18. oktobra novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor.

Ispitivanje zakonitosti vještačenja

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi odbrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Riječ je o dokumentu koje je izradila poljska podružnica tvrtke KPMG, a za koji je država platila 1,15 miliona eura (8,6 milijuna kuna). Odbrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

Županijsko državno odvjetništvo potom je izvijestilo kako smatra da je financijsko-knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor, na kojem se temelji optužnica, zakonito te da je svoj stav detaljno argumentiralo na nejavnim sjednicama optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada