Plenković pozvao Kosovo i Srbiju na dijalog i normalizaciju odnosa

Hrvatska podržava stabilnost i za deeskalaciju je svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih sedmica, poručio je premijer Hrvatske u Prištini.

Plenković boravi u posjeti Kosovu (EPA)

Kosovo i Srbija trebaju pronaći način za normalizaciju odnosa, a Hrvatska će ih na tom putu poduprijeti, izjavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković u Prištini.

“Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je, prije svega, na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Dodao je da je Hrvatska zainteresirana da razvija odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom, prenosi Hina.

Podrška Hrvatske procesu proširenja Unije

“S naše strane, činit ćemo sve da podupremo normalizaciju između Kosova i Srbije”, poručio je Plenković.

Kurti je ponovo pozvao Srbiju na uzajamno priznanje i dodao da te zemlje trebaju razgovarati o pitanju nestalih.

I Kosovo i Srbija aspirantice su za članstvo u Evropskoj uniji, napredak na tom putu uveliko ovisi o rješavanju njihovih bilateralnih pitanja.

“Želimo se pridružiti NATO-u i EU. Treba učiniti napredak u procesu euroatlantske integracije”, kazao je Kurti.

Plenković vjeruje da će dijalog Kosova i Srbije uz posredništvo EU-a približiti te zemlje članstvu Uniji (EPA)

Plenković je ponovio da Hrvatska podržava proces proširenja Unije i da put prema članstvu predstavlja “jasno sidro i smjer političkog, društvenog, gospodarskog i sektorskog razvoja”.

“Europska perspektiva Srbije jednaka je kao svim zemljama jugoistoka Europe”, rekao je Plenković.

Vjosa Osmani odlikovala Plenkovića

Srbija vodi pregovore s EU-om, a Kosovo nije priznalo pet članica Unije – Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija – pa je “nekoliko koraka ispred Kosova”, kazao je hrvatski premijer.

Vjeruje da će dijalog Kosova i Srbije uz posredništvo EU-a približiti te zemlje članstvu Uniji, a “u konačnici, ne znam kada će to biti, dovesti do međusobnog priznanja”.

“No to je, naravno, na državama da se dogovore”, dodao je Plenković.

Premijer Hrvatsle se susreo i s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, koja mu je, zbog pomoći koja je pružena građanima s Kosova povrijeđenima u saobraćajnoj nesreći kod Slavonskog Broda, uručila predsjedničku medalju “Sveta Tereza”.

Plenković je tom prilikom izrazio saučešće porodicama poginulih.

Izvor: Agencije