Chollet poticao Izetbegovića i Čovića na liderstvo i gradnju povjerenja

Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara u Sarajevu je razgovarao s predsjednicima Stranke demokratske akcije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Zvaničnik SAD-a je poručio kako je potrebna podrška svih stranaka (EPA)

Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, osvrnuo se na večerašnji susret u Sarajevu s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, prenose bh. mediji.

Zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država im je poručio kako je potrebna podrška svih stranaka kako bi se osigurali transparentniji i kredibilni predstojeći izbori.

“Susreo sam se s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i jednim od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakirom Izetbegovićem da bih ih podstakao na liderstvo, gradnju povjerenja i ukazao da je funkcionalnost [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine esencijalno za stabilnost Bosne i Hercegovine i put u Evropsku uniju“, naveo je američki diplomata.

Izetbegović: Ništa novo

Sastanku su prisustvovali i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena, i američki ambasador u Sarajevu Eric Nelson.

Izetbegović je nakon sastanka u rezidenciji ambasadora SAD-a u Sarajevu s Cholletom kazao kako se “na stolu” nije našlo ništa novo.

Novinarima je rekao kako sagovornici iz SAD-a očekuju da bh. lideri vode procese.

“Ne mogu reći da ima nešto novo, američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja“, izjavio je te dodao kako je dojam nakon sastanka da će se opet najviše očekivati od njega i predsjednika HDZ-a  BiH.

Čović: Ključni koraci

“Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i do sada“, kratko je kazao predsjednik SDA-a.

Čović je kasnije na Twitteru poručio kako se razgovaralo o ključnim koracima za jačanje Bosne i Hercegovine na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

“Hitne izmjene Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine] te ograničene ustavne promjene moraju poštivati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i izbjeći diskriminacije”, napisao je Čović na svom Twitter profilu.

Izvor: Agencije