DSK proglasio pobjedu Rame u Prištini

Glasalo je 475.751 osoba ili 37,88 posto od 1.260.571 upisanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Dječak prati oca koji glasa na drugom krugu lokalnih izbora na biračkom mjestu postavljenom u zgradi tehničkog fakulteta u Prištini na Kosovu (EPA)

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku proglasio je na večerašnjoj konferenciji za novinare pobjedu kandidata te stranke Perparima Rame u trci za gradonačelnika Prištine.

Abdidžiku je istakao da je DSK, osim u Prištini, pobijedio i u opštinama Istok, Kosovo Polje i Junik, prenosi agencija FoNet.

Rama je u svom kratkom obraćanju obećao da će biti gradonačelnik svih građana.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 99,58 odsto prebrojanih glasova u Prištini Rama vodi sa 51,13 odsto glasova, dok je kandidat Samoopredjeljenja Arben Vitia dobio 48,87 odsto.

Glasalo je 475.751 osoba ili 37,88 posto od 1.260.571 upisanih birača u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu, saopštila je Centralna izborna komisija.

Najveća izlaznost – 53 posto, zabilježena je u opštini Kllokot, jedinoj sa većinskim srpskim stanovništvom u kojoj je održan drugi krug izbora, piše Tanjug.

Kandidat za predsjednika opštine u Kllokotu Vladan Bogdanović iz Srpske liste osvojio je 55,13 posto glasova a Strahinja Spasić iz Građanske inicijative Srpska narodna sloga dobio je 44,87 posto glasova.

Centralna izborna komisija je saopštila da je proces glasanja protekao regularno.

Samoopredjeljenje bez pobjede u prvom krugu

U drugom su krugu učestvovala 42 kandidata za gradonačelnike, i to 12 iz pokreta vladajućeg Samoopredjeljenja premijera Albina Kurtija, osam iz Demokratske partije Kosova (DPK), devet iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), i pet iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK), piše novinska agencija Beta.

Srpska lista, Narodna sloga, Socijaldemokratska inicijativa i Socijaldemokratska partija Kosova imale su po jednog kandidata, a u drugom krugu su učestvovate i turske partije s dva kandidata i dva nezavisna kandidata za gradonačelnike.

U prvom krugu glasanja izabrano je devet gradonačelnika iz redova Srpske liste, četiri iz DPK i po dva iz DSK i ABK.

Izbore je pratilo više od 10.500 posmatrača, od kojih je približno 600 iz medija, 30 iz stranih medija, skoro 9.300 posmatrača iz političkih subjekata, 50 iz diplomatskih predstavništava, 319 iz lokalnih nevladinih organizacija, 178 iz stranih organizacija i 69 iz Institucija Ombudsmana.

Izvor: Agencije