Šef Delegacije EU-a u Srbiji: Ne smiju se veličati ratni zločinci

Mural Ratka Mladića u Beogradu potaknuo je tenzije i proteste, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj grafit ne može i ne smije institucionalno štititi.

Mural s likom haškog osuđenika za ratne zločine u BiH Ratka Mladića u Beogradu (AP)

Šef Delegacije EU-a u Srbiji rekao je u petak da Unija ima čvrst stav o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini, usred skandala s oslikavanjem murala Ratka Mladića u širem centru Beograda.

Emanuele Giaufret razgovarao je sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog namjere civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću, piše Hina.

Vulin i Giaufret razgovarali su o tim događajima gdje je Giaufret rekao da “EU ima  jasan i čvrst stav o potrebi djelotvornog premošćivanja naslijeđa prošlosti, suzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te rada na poticanju pomirenja”.

Dužnosnik Unije podsjetio je da “organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima, te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad”, istaknula je Delegacija EU-a.

Vulin je rekao da “MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika protesta, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu”, navela je Delegacija EU-a.

Tenzije i protesti

Mural s likom haškog osuđenika za ratne zločine u BiH Ratka Mladića, oslikan na uglu dvije ulica u širem centru Beograda pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prefarbati i ukloniti aktivisti nevladinih organizacija, ali je policija zabranila taj skup.

To je potaknulo tenzije i proteste, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj grafit ne može i ne smije institucionalno štititi.

Nevladine organizacine optužile su srbijanske vlasti da zabranom skupa i uklanjanja murala upravo štite mural, što su kategorički odbacili i srbijanski predsjednik i ministar unutarnjih poslova, ukazujući da diljem regije postoje “desetine murala osuđenih ratnih zločinaca”.

Izvor: Agencije