Tarik Đođić: Trudili smo se da ostanemo na putu istinskog novinarstva

Nismo očekivali da će Al Jazeera tako daleko ‘dobaciti’, da će biti u tolikim milionima kuća diljem regije i Evrope, da će biti takav izvor informacija, kaže direktor Al Jazeere Balkans.

Nadmašili smo sva naša očekivanja, kaže Tarik Đođić (Anadolija)

Regionalna news televizija Al Jazeera Balkans, izvještavajući profesionalno i pravovremeno o regionalnim i svjetskim događajima, u proteklom desetogodišnjem periodu etablirana je kao mali, ali respektabilni dio katarske Al Jazeera Media Network mreže.

Direktor televizije Al Jazeera Balkans Tarik Đođić je u razgovoru za agenciju Anadolija podsjetio da su počeli s radom 11. novembra 2011. godine.

“Brzo je prošlo deset godina. Ne znam koliko bi bilo skromno ili neskromno da ja ocjenjujem naš rad, ali mjesto na koje smo se pozicionirali u zemljama regije, u zemljama u kojima se govori i razumije naš jezik, nalazim vrlo značajnim. Nadmašili smo sva naša očekivanja. Kada smo počinjali projekat, nismo očekivali da će Al Jazeera tako daleko dobaciti, da će biti u tolikim milionima kuća diljem regije i Evrope, da će biti takav izvor informacija”, istakao je Đođić.

Naravno, uvijek su se trudili da ostanu na “putu istinskog, pravog, dubokog novinarstva, bez senzacionalizma, ne pod svaku cijenu uvijek prvi”.

Profesionalni standardi

“Mi smo news kanal. Ne znam šta nas izdvaja od ostalih. Volim izdvojiti moje ljude, naše profesionalce koji, pridržavajući se strogih profesionalnih i etičkih principa istinskog novinarstva, donose publici diljem regije, Evrope i svijeta na našim jezicima, nešto što je, nadam se, objektivna informacija, nešto što ne tjera ljude da preuzimaju neko naše mišljenje nego da imaju svoje, a mi smo tu da na tačan, precizan i blagovremen način ljudima damo ono što jeste informacija”, pojasnio je Đođić.

Mišljenja je da su u ovih deset godina uspjeli nametnuti neke profesionalne standarde i kolegama iz drugih medija.

Al Jazeera Balkans je od 2011. do danas imala višemilionska ulaganja (Anadolija)

“Izdvajamo se i po tome što smo na usluzi našim kolegama. Posebno bih istakao to da mi često igramo ulogu javnog servisa u ovim zemljama iako smo mi mala, privatna televizija čiji posao nije da bude javni servis”, rekao je Đođić.

Kada je počelo emitovanje na Al Jazeeri Balkans bilo je mnogo manje uposlenika nego danas.

“Išli smo i sa kraćim terminima vijesti, krenuli smo sa 120 ljudi. Sjećam se da sam prvih nekoliko sedmica ili mjeseci našu televiziju gledao na jedno oko. Bojao sam se da se tehnički to sve ne sruši, naravno da nije nikad zahvaljujući svim ljudima iza kamere, a i onim ispred”, prisjetio se Đođić.

Tokom desetogodišnjeg rada dobitnici su mnogih nagrada, međutim, Đođić ipak smatra da je njihov najveći uspjeh što su uprkos svim turbulencijama kroz koje je prolazio svijet i regija, ostali na svom putu objektivnog, tačnog i pravovremenog informisanja što nije uvijek lako i jednostavno.

“Kod nas je sistem rada takav da prođe mnogo filtera prije nego što dođe na ekran ili web-stranicu. Naravno, i u takvim uslovima se može pogriješiti ali mi sebi ne dozvoljavamo da napravimo kardinalnu grešku, da zauzmemo ovu ili onu stranu. Na tom putu opstati deset godina, a imati sve te jake silnice sa strane nije bilo jednostavno. Nadam se da ćemo to uspjeti i u godinama, ako Bog da i decenijama pred nama”, pojasnio je Đođić.

Ostali smo putu objektivnog, tačnog i pravovremenog informisanja, kaže Đođić (Anadolija)

U vremenu u kojem svjedočimo srozavanju kriterija izvještavanja te novinarstvu koje je podložno politikama i različitim utjecajima, AJB je postala televizija kojoj se vjeruje.

“Postoje novinari koji bi najviše voljeli da ujutro dođu kod direktora, da im on podijeli zadatke i kaže kako da sagledaju neki ugao priče. Mi to ne radimo. Svako radi svoj posao. Novinari su profesionalci kojima se niko na nekakav neprimjeren način ne miješa u posao. Uspijevamo zahvaljujući tome što svako radi svoj posao”, rekao je Đođić.

Investiranje u ljude i tehničke resurse

Al Jazeera Balkans je od 2011. godine do danas imala višemilionska ulaganja, a i u budućnosti će nastaviti investirati u ljudske te tehničke i tehnološke resurse, kao i produkciju dokumentarnih filmova.

“Nekad razmišljam o tome kako neke dostignute pozicije zadržati. Naravno da je naš cilj još više informacija, uticaja i dostupnosti ljudima, mada mi jesmo najbolje distribuiran kanal u ovom dijelu svijeta. Imamo u planu i neke infrastrukturne projekte kao što je zgrada, a trenutno je to na stand-by, ali i zadržati nivo informacija i programa koji sad imamo i dodatno ga približavati, pogotovo kroz razne platforme mlađim naraštajima”, rekao je Đođić.

Platforma Media Daily četvrtu godinu bira najbolji regionalni online news portal u konkurenciji medija iz šest država – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Među 30 najboljih regionalnih portala ove godine se našla i Al Jazeera Balkans.

Đođić je ponosan na to na mnogo načina i smatra da je to priznanje za ljude koji tu rade i način na koji rade.

“Mi nismo popularan portal, nismo portal koji će zbog više lajkova ili posjeta uraditi neku stvar koja može privući te lajkove. Kod nas su teme uglavnom teške, one su kako regionalne, tako i svjetske. Ali, činjenica da i portal, koji se bavi baš ozbiljnim temama, može ući u nominaciju za nagrade mene ohrabruje”, dodao je Đođić.

Izvor: Agencije