Izvjestitelj EP-a za Srbiju zbog murala Ratku Mladiću pozvao na pomirenje u regiji

Grupa eurozastupnika ranije je osudila vlasti u Srbiji zbog zaštite murala osuđeniku za ratne zločine, što su predsjednik Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin demantirali.

Mural osuđeniku za ratne zločine u BiH Ratku Mladiću u centru Beograda (Antonio Ahel/PIXSELL)

Izvjestitelj Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u četvrtak je, u povodu napetosti koje već tri dana traju u Srbiji zbog pokušaja nevladinih organizacija da prefarbaju mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, pozvao da se nastave napori na pomirenju i očuvanju dobrosusjedstva.

„Kao izvjestitelj EP-a za Srbiju, pozivam Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana da nastave s naporima za pomirenje i jačanje dobrosusjedskih odnosa na svim nivoima“, naveo je Bilčik, prenosi Hina.

Policija je privela u utorak u Beogradu aktivistice za ljudska prava Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović nakon što su bacile nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću na jednoj zgradi u Beogradu, poslije najave više nevladinih udruga da će prefarbati mural i odluke policije da zabrani skup iz “sigurnosnih razloga”.

Iste večeri održan je protest podrške aktivisticama i pokušaj skupine od tristotinjak pripadnika nevladinih organizacija i civilnog društva da ponovno dođu do murala, što je policija spriječila s tri kordona policajaca.

Tokom noći moral je ipak prefarban, a Đorđe Žujović, član Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića, koji je potvrdio da je zalio bojom lik Ratka Mladića, objasnio je to kao “čin normalnog čovjeka”.

No, već tokom dana skupina mladića, za koje mediji tvrde da su pripadnici i pristaše navijačkih i desničarskih skupina, skinuli su boju i nastavili stražariti pored murala.

‘Policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca’

Beogradski mediji navode da je grupa eurozastupnika u zajedničkom saopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, što su i Vučić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vučić odlučno nijekali, insistirajući na tumačenju da je policija čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane.

Eurozastupnici su ocijenili kao “neprihvatljivo” da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Saopćenje je potpisalo devetero europarlamentaraca.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova je ocijenio da se zastupnici EP-a “u svojim zemljama pitaju malo, ali žele da ih u Srbiji pitaju za sve”.

On je naglasio da “policija Srbije nije čuvala mural, ali jest čuvala javni red i mir”, dodavši da “nije dopustila da se (član EP iz Hrvatske Tonino) Picula i društvo naslađuju slikama krvavih srpskih glava na ulicama Beograda”.

“Dok Vučić vodi Srbiju i dok sam ja ministar policije čuvat ćemo javni red i mir, imovinu i čast svakog čovjeka u Srbiji i to nam europarlamentarci neće moći zabraniti” poručio je Vulin u pisanoj izjavi, ocijenivši da su zastupnici EP-a “u svom saopćenju iznijeli brojne laži i uvrede na račun Srbije i predsjednika Vučića”.

Nevladine organizacije, ustrajne da se mural ukloni, najavile su nove akcije i proteste.

Izvor: Agencije