U Hrvatskoj uhapšena bivša ministrica Gabrijela Žalac

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera vrijednog 2,16 miliona eura, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije dodijelilo kompaniji Ampelos.

Gabrijela Žalac
Gabrijela Žalac bila je na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a (Marko Prpić / Pixsell)

U akciji Ureda evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj, policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijelu Žalac, direktora Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislava Petrica te još dvije osobe.

Ured evropskog javnog tužioca saopćio je da, u saradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), “provodi hitne dokazne radnje” koje se odnose na četiri osobe, prenosi Hina.

Sumnjiči ih da su počinile krivična djela u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sistema.

“Ured evropskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, izvijestio je Ured evropskog tužioca.

Oštećenje evropskih fondova

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumnjičenika, saopćilo da je kriminalističkim istraživanjem, pored fizičkih osoba, obuhvaćeno nekoliko pravnih osoba sa područja Policijske uprave zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU vukovarsko-srijemske.

U toku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti krivičnu prijavu Uredu evropskog tužitelja u Hrvatskoj.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera vrijednog 2,16 miliona eura (16,2 miliona kuna), koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo kompaniji Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana, po nalogu Ureda evropskog javnog tužioca, novoformiranog tužilačkog tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni evropski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenom ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu za Ampelos.

Izvor: Al Jazeera i agencije