Vučić: Mural Mladiću uništen, stoji ploča Aćifa Efendije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je neko samo želio da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji, jer je mural Ratku Mladiću na kraju uništen.

Predsjednik Srbije je poručio da policija nije ulazila u meritum, suštinu i razloge, već je štitila javni red i mir i ponašla se profesionalno (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se policija ponašala profesionalno, kada je riječ o dešavanjima u vezi sa muralom Ratku Mladiću u centru grada, čuvala red i mir, i upravo one koji su, kaže, “kukali” da nisu zaštićeni, prenosi Tanjug.

U tom kontekstu, poručio je da neko samo želio da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji, jer je mural, koji je na kraju uništen, mogao da bude uništen bilo kad i bez “pravljenja svetkovina od toga”, uz primjedbu da oni koji se bore navodno protiv ratnih zločinaca za osam ili devet godina nisu uklonili tablu sa imenom Aćifa Efendije u Novom Pazaru, kojeg je domaći sud osudio za zločine.

Na pitanje kako komentariše jučerašnja dešavanja u vezi sa muralom, te kakvu je poruku Srbija time poslala, i hoće li inicirati njegovo uklanjanje, Vučić je konstatovao da je mural uklonjen, kao i da je policija svakako čuvala javni red i mir, a da bi u suprotnom svi pitali zašto tamo nije bilo policije, da spreči eventualni sukob suprtostavljenih grupa.

“Taj mural je uništen, što demantuje sve što ste rekli, to da je policija štitila mural. Da jeste, niko ga ne bi uništio. Policija je štitila građane od međusobnih sukoba”, rekao je Vučić.

Dodao je da je tamo bilo 100 prema 85 pripadnika dvije grupacije, a da su zaštićeni bili upravo oni koji su kukali da nisu zaštićeni.

“Njih je trebalo štititi, a ne one druge. Da nije bilo policije, pitali biste što policija nije štitila sve njih, kad su svi znali da će obe grupe da se pojave, da će doći do fizičkog obračuna… “, primetio je Vučić.

Policija nije ulazila u meritum

Predsjednik Srbije je poručio da policija nije ulazila u meritum, suštinu i razloge, već je štitila javni red i mir i ponašla se profesionalno.

“Nismo štitili mural ili grafit. Za razliku od onih koji govore da se bore protiv zločinaca, a nisu otišli već osam godina da unište ploču sa natpisom Aćifa Efendije, kojeg nije osudio Haški sud, nego organi Srbije, Jugoslavije… A, ta tabla osam ili devet godina stoji, zločina Aćifa Efendije, a nije im palo na pamet da to učine”, rekao je Vučić.

On je dodao da posao policije da sklanja ili postavlja table, murale, već da obezbjeđuje javni red i mir.

“Uvek je lako pronaći krivca, razumem da sam kriv svima za sve. Sve mi je teže da to slušam, poput kukumavčenja fudbalskih klubova, da im država ne daje pomoć, a država im pruža sredstva. Tako mi je i sa ovim… Da policija nije bila tamo da ih zaštiti od Prelića, Kneževića i ostalih, rekli biste da smo pustili da ih biju. A, kad to nismo dozvolili, onda ste rekli da smo čuvali mural, a kada je mural uništen, valjda nije dobro što je uništen farbom, nego ste hteli nečim drugim… “, konstatovao je Vučić.

To su, kaže, besmislene igre, dodajući da želi da živi u sadašnjosti i budućnosti, dok će država svakoga zaštitit.

“To je jasno svima, osim onima koji misle da će na tome uspeti da nanesu štetu svojoj zemlji ne bi li u inostranstvu rekli da je država nešto uradila…”, dodao je Vučić.

Vučić: Željeli nanijeti štetu Srbiji

Čak i ako se ostavi po strani Aćif Efendija, Vučić je upitao, budući da je mural uništen, što to nisu uradii dan ranije ili kasnije, ne praveći “velike svetkovine” od toga.

“Kad su već veliki junaci, što nisu sa stanarima to dogovorili, jer je to posao kućnog saveta? Što ste pravili predstavu, želeći da nanesete štetu Srbiji, i na kraju ste sve to uradili. Uradili kada niko nije znao. To ste mogli bilo kad. Ali, neko je hteo da pravi cirkus, da neko nekog izudara, a da se optuži država. To neće moći, država čuva red i mir”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je privedeno šest ili sedam osoba, od toga veći broj pripadnika navijačkih grupa, zbog posjedovanja tupih predmeta, ali da to mediji nisu objavili, kao i da su protiv nekih podnijete prekršajne prijave, a svi su pušteni.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je “ono što se dogodilo novinaru Tanjug televizije Marku Ivasu u Sarajevu užas” i istakao da u Srbiji protiv novinara neće biti podnijete prijave samo zato što misle drugačije.

Krivična prijava

Naglasio da je srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće.

„To što se dogodilo Marku Ivasu je užas. Zamislite da podnosite krivičnu prijavu protiv novinara samo zato što je izgovorio sa čim se ne slažete. Ali to će biti proglašeno kao najviše demokratsko pravo, jer je u njihovom interesu“, naglasio je on.

Vučić je istakao da u Srbiji svako može da iznese šta misli, a da zbog toga ne bude suočen sa krivičnim prijavama.

„To što se tiče prebacivanja krivice celokupnom srpskom narodu, svaki put kada bi se zaklinjali da tako ne misle, a izgovorili su…, budite uvereni da uvek tako misle“, kazao je Vučić dodajući da to nije nikakva posebna novost.

Što se tiče Marka Ivasa i njegove pravne pozicije poručio je da je on u Srbiji slobodan novinar, i da će Srbija njegovu profesiju i pravo na stav uvijek poštovati.

Izvor: Agencije