Zaev odgodio ostavku: Ostajem da pomognem svom narodu

Zaev, koji je nakon rezultata lokalnih izbora podnio ostavku 31. oktobra, kaže da je posvećen procesu očuvanja parlamentarne većine.

Premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev, je u nedelju 31. oktobtra objavio da podnosi ostavku na obje funkcije zbog poraza na lokalnim izborima (EPA)

Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da će ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao.

Zaev, koji je nakon rezultata lokalnih izbora podnio ostavku 31. oktobra, rekao je nakon sjednice Glavnog i Izvršnog odbora SDSM-a, održane u utorak navečer, da je taj Odbor predložio da se ostavka odgodi, kao i da je posvećen procesu očuvanja parlamentarne većine, prenosi Tanjug, poziajuću se na Telmu.

“Nemam šta drugo da dodam, jer je predsjednik Odbora saopćio odluke i odgovorio na sva pitanja. Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji, tako i u inostranstvu, da ugrozi proces eurointegracija, naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize, odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji”, rekao je Zaev.

On je rekao i da se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizovati, prije svega jer je orijentisana ka euroatlantskom putu i multietničkom društvu, kao i ka održavanju dobrosusjedskih odnosa i pozitivnih reformi.

“Dani su pred nama, videjet ćemo”, rekao je Zaev.

Inicijativa o povjerenju Vladi

Centralni odbor vladajućeg SDSM-a sinoć je odlučio da lider te stranke i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev odgodi podnošenje ostavki na obje funkcije, izjavio je večeras visoki funcioner SDSM-a Pero Kostadonov. Poslije sjednica Izvršnog i Centralnog odbora SDSM-a, Kostadinov je novinarima rekao da je najviše partijsko rukovodstvo jednoglasno donijelo odluku da predsjednik SDSM-a i premijer odgodi ostavku na neodređeno vrijeme zbog “momentuma” u kojem se nalazi država i predstojećeg perioda koji je ključan za evropske i demokratske procese, prenosi Beta.

“Centralni odbor je preporučio i odlučio da budu odgođene ostavke premijera i predsjednika partije. Prije svega ne smijemo da dozvolimo, kao zemlja, nove godine nazadovanja, nove godine u kojima će biti narušen demokratski kapacitet pred evropske mogućnosti koje se otvaraju pred nama. Parlamentarna većina treba da produži put. Zemlja ne smije da napusti te procese i politike”, rekao je Kostadinov.

Kako je istakao visoki funcioner SDSM-a, ova država poslije mnogo godina produžava da se gradi prema demokratskim vrijednostima, u predstojećem periodu će raditi u interesu građana i da se spriječi nova kriza i retrogradni procesi.

Premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je u nedelju 31. oktobra objavio da podnosi ostavku na obje funkcije zbog poraza na lokalnim izborima, sinoć je na sjednici partijskog vrha dočekan aplauzom i skandiranjem “Zoki, Zoki”.

Nova parlamentarna većina, koju su u petak dogovorile makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Ljevica i albanske Alijansa Za Albance i Alternativa, uz pomoć zastupnika vladajućeg Pokreta Besa, jučer su u Sobranju podnijeli inicijativu za glasanje o povjerenju vladi premijera Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i DUI Alija Ahmetija.

Izvor: Agencije