Krivična prijava novinaru Tanjuga zbog negiranja srebreničkog genocida

Prijavu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Marka Ivasa podnio je Institut za istraživanje genocida sa sjedištem u Kanadi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prekinuo je intervju nakon što je novinar Tanjuga negirao genocid u Srebrenici (Tanjug/screenshot)

Novinar srbijanske novinske agencije Tanjug Marko Ivas krivično je prijavljen jer je tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem negirao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Krivičnu prijavu protiv Ivasa podnio je Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi, prenosi Hina.

Presuda međunarodnih sudova

Kako su naveli u saopćenju objavljenom u srijedu, prijava protiv Ivasa podnesena je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, na osnovu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je krajem jula nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

U Bosni i Hercegfovini je od početka augusta krivičnim djelom postalo svako negiranje ratnih zločina, uključujući zločin genocida počinjen u Srebrenici, koji je utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina može biti kažnjena svaka osoba koja “javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. godine, ili ICTY-a, ili ICJ-a, ili suda u Bosni i Hercegovini”.

U snimku koji je dostupan medijima od utorka vidi se kako Tanjugov novinar tokom snimanja intervjua raspravlja s Komšićem o tome je li u Srebrenici bilo genocida ili ne.

Još niko nije procesuiran

Komšić je insistirao na tome da je to nedvojbeno utvrđeno sudskim presudama, na što mu je Ivas uzvratio da se s tim presudama ne slaže te da je za njega u Srebrenici počinjen “strašan zločin”, a ne genocid.

“Onda ćete ovaj intervju morati uraditi s nekim drugim”, kazao mu je Komšić prije nego što je uklonio mikrofon i prekinuo razgovor.

Od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo Inzko do sada zbog negiranja ratnih zločina još niko nije procesuiran.

Izvor: Agencije