Ćorović: Građani Srbije poslali poruku – nismo svi fašisti i nismo svi ljubitelji Mladića

Za Aidu Ćorović, poruke podrške koje je dobila na protestima, ali i putem društvenih mreža – su poruke nade.

Aida Ćorović u centru Beograda na skupu protiv murala Ratka Mladića (Antonio Ahel/PIXSELL)

Država je poslala poruku, ona se autovala potpuno, bez zadrške, ali za mene mnogo su značajnije poruke koje su poslali građani Srbije sa skupa sinoć u Beogradu, a to je – ‘ne, nismo svi fašisti i nismo svi ljubitelji Ratka Mladića’, rekla je Al Jazeeri aktivistica Aida Ćorović, dan nakon što je beogradska policija privela jer je na spomenik haškom osuđeniku za ratne zločine u centru srbijanske prijestolnice bacila nekoliko jaja.

Brojne građanske organizacije održale su u utorak navečer proteste u centru Beograda koji je policija kontrolirala s tri kordona.

Policija je privela i aktivisticu Jelenu Jaćimović, koja je također bacila jaja, a obje su poslije iskaza u policiji puštene i sinoć su se pojavile na protestima zbog njihovog hapšenja.

(Aida Ćorović tokom privođenja ispred murala Ratku Mladiću) Antonio Ahel/ATAImages

Dok su bile u policijskoj stanici, oko sat i pol, nekoliko stotina građana se uz pomoć društvenih mreža organiziralo i došli su u centar grada podržati aktivistice. Kordon policije razdvajao ih je od skupine desničara koji su došli zaštiti Mladićev mural.

„Meni je taj skup bio značajni nego sve što se dešavalo tokom dana“, kaže Ćorović, nekadašnja zastupnica u državnom parlamentu Srbije. „Između dva kordona specijalaca pevali smo antiratne, partizanske pesme, bila je to pozitivna atmosfera“.

Policija zabrani skidanje murala haškom osuđeniku

Prethodno je policija zabranila skup, nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava Srbije da će na Međunarodni dan borbe protiv fašizma 9. novembra prebojiti mural nekadašnjem čelniku Vojske Republike Srpske, osuđen pred međunarodnim sudom u Hagu zbog zločina tokom rata u BiH, uključujući i zločin genocida u Srebrenici.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se pojavio kad su se protesti u utorak razišli, izbjegao je dati izjavu medijima uz kratku poruku da je “sačuvan javni red i mir” i da se svi mogu slobodno kretati gradom.

O svemu se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da policija nije štitila Mladićev mural, jer da jeste, ne bi bio uništen.

“Policija je štitila građane od međusobnih sukoba”, rekao je Vučić.

Helsinški odbor upozorava na povratak u devedesete

Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je u srijedu od međunarodne zajednice da se suprotstavi “rastućem šovinizmu srpskih vlasti”.

Fond za humanitarno pravo (FHP) također je objavio da do danas, nijedan nosilac izvršne vlasti u Srbiji nije priznao genocid u Srebrenici, a zvanične komemoracije žrtava ne postoje dok je za vladajuću Vučićevu Srpsku naprednu stranku rekao da je “ostala nacionalistička stranka koja forsira etnocentrične politike sećanja”.

Za Ćorović, poruke podrške koje je dobila na protestima, ali i putem društvenih mreža su poruke nade.

„To je podrška ideji, podrška gestu koji se desio na dan borbe protiv fašizma […] nije mrak sve pojeo, ovdje postoje ljudi kojima sve to teško pada“, kaže Ćorović.

„Ja živim u Srbiji, ovo je moja zemlja, i meni je jednako važno da Srbija bude prepoznata kao pristojna zemlja“, kaže ovaj aktivistica.

Na mural posvećen Mladiću u Beogradu u noći sa utorka na srijedu izlivena je kanta bijele boje, a Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije potvrdio je da je on na mural bacio boju.

Izvor: Al Jazeera