Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Predsjednik Njemačke planirao je dati odlikovanje Gideonu Greifu, koji je na čelu komisije o Srebrenici koju je formirala vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Gideon Greif negira da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima 1995. godine (EPA)

Trenutno se provodi preispitivanje dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, u koordinaciji sa saveznim Ministarstvom vanjskih poslova, potvrđeno je u pisanom odgovoru Al Jazeeri Balkans iz Ureda njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera.

Ranije su iz ovog Ureda Al Jazeeri potvrdili kako će njemački predsjednik uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine i koji je na čelu komisije o Srebrenici koju je formirala vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Objavljeno je i kako je planirana dodjela priznanja Greifu, koja je trebala biti održana 10. novembra u Tel Avivu, odgođena.

‘Zaslužuje osudu, a ne orden’

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom predsjedniku Steinmeieru.

“Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene narode i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente. Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala vlada RS-a, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge”, navodi se u pismu.

Institut je naveo da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft odbacio zaključke konačnog izvještaja nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

Ppdrška separatističkim liderima RS-a

“Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile, dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera RS-a, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu Bosnu i Hercegovinu, prizivajući njenu etničku podjelu.”

“Time ćete poslati poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu Bosnu i Hercegovinu”, ističe se u pismu i traži od njemačkog predsjednika da povuče odluku.

Izvor: Al Jazeera i agencije