U Srbiji više od milion zaraženih od početka pandemije

Krizni štab nije se ove sedmice uspio usuglasiti o primjeni strožijih mjera i zabrana, te uvođenju COVID propusnica.

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 5,83 miliona uzoraka i potvrđeno 1.000.365 slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Jugoistok Evrope i u subotu bilježi visoke brojke novozaraženih korona virusom, kao i visok broj smrtnih slučajeva od posljedica tog virusa, zbog čega zdravstvene vlasti pozivaju građane da se vakcinušu, ali da se i nakon vakcinacije pridržavaju epidemioloških mjera, uključujući nošenje maske u zatvorenom prostoru, povećanu higijenu kao i držanje fizičke distance od drugih ljudi.

U Srbiji je u subotu premašen broj od milion zaraženih korona virusom što tu zemlju na popisu, koji vodi specijalizirani portal Worldometers, svrstava  na 36. mjesto zemalja koje su od proglašenja pandemije registrirale više od milion zaraženih.

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 5,83 miliona uzoraka i potvrđeno 1.000.365 slučajeva zaraze korona virusom.

Prema podacima za posljednja 24 sata od posljedica COVID-a 19 preminula su još 52 pacijenta – dosad ukupno 8.683, a virus je testiranjem potvrđen kod još 5.657 osoba.

Krizni štab nije se ove sedmice uspio usuglasiti o primjeni strožijih mjera i zabrana, te uvođenju COVID propusnica, a vakcinacija je i dalje znatno ispod očekivanih postotaka da bi se moglo govoriti o dosezanju kolektivnog imuniteta.

Srbije je u početku kampanje vakcinacije bila među najuspješnijim zemljama po broju osiguranih vakcina, nabavljenih doza i odzivu građana, ali je proces posljednjih mjeseci osjetno usporen.

“Pandemija će prestati na dva načina – ili kada se svi zarazimo ili kada se svi vakcinišemo”, poručila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić, naglasivši da se mora razgovarati “i o osobnoj odgovornosti i o građanskoj solidarnosti”, te o potrebi za što masovnijom vakcinacijom.

U Hrvatskoj i BiH 34 smrtna slučaja

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1.594 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

U toj je zemlji trenutno približno 10.000 aktivnih slučajeva korona virusa koje su zdravstvene vlasti uspjele registrovati, dok je u samoizolaciji nešto više od 19.000 osoba.

Zaključno s petkom, utrošeno je 3,48 miliona doza vakcina. Vakcinisano je 45,60 posto ukupnog stanovništva, a ta je brojka kao i u susjednoj Srbiji daleko od postizanja kolektivnog imuniteta.

Nešto lošije stoji Bosna i Hercegovina u kojoj je korona virusom u posljednja 24 sata zaraženo još 718 osoba, i još 23 nova smrtna slučaja. Sa skoro 11.000 smrtnih slučajeva  od posljedica korona virusa BiH je druga u svijetu i prva u Evropi po broju smrtnih slučajeva na million stanovnika, prema izračunima specijaliziranog portala Worldometers.

U Crnoj Gori i S. Makedoniji 12 preminulih

U Crnoj Gori je evidentirano još 408 novih slučajeva zaraze korona virusom. Preminule su tri osobe, starosti od 84 do 89 godina. Od zaraze korona virusom u posljednja 24 sata oporavilo se 489 pacijenata, a trenutno je aktivno 5.529 slučajeva. U Severnoj Makedoniji utvrđena su 344 nova slučaj korona virusa. Preminulo je devet osoba. U cijeloj zemlji je 7.000 aktivnih slučajeva, od 1,86 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije