AP: Rusi dolaze u Srbiju po zapadne COVID vakcine

Izgleda kao da naša kompanija ovih dana samo prodaje ture za Srbiju, kaže portparolka turističke agencije Ruski Ekspres u Moskvi.

Ture za Srbiju za Ruse koji žele primiti zapadnu vakcinu pojavile su se sredinom septembra (EPA)

Stotine državljana Rusije dolazi u Srbiju posljednjih sedmica da dobije vakcine protiv korona virusa odobrene na Zapadu pošto međunarodne zdravstvene vlasti još nisu odobrile rusku vakcinu Sputnjik V, piše agencija AP.

Srbija koja nije članica Evropske unije, zgodan je izbor Rusima za vakcinisanje zato što mogu da uđu u savezničku balkansku zemlju bez viza i zato što ona nudi širok izbor vakcina zapadne proizvodnje, piše u subotu američka novinska agencija, a prenosi Beta.

Organizovana putovanja Rusa su u porastu i Rusi se mogu primijetiti u glavnom gradu Beogradu u hotelima, restoranima, barovima i klinikama za vakcinisanje.

“Primili smo Pfizer vakcinu zato što želimo da putujemo po svijetu”, rekla je Nadežda Pavlova (54) poslije primanja vakcine prošlog vikenda u velikom centru za vakcinaciju u Beogradu.

Cijena od 300 do 700 dolara

Ture za vakcinacije za Ruse koji žele da dobiju vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, pojavile su se na tržištu sredinom septembra prema ruskom Udruženju turoperatera, navodi AP.

Izvršna direktorica organizacije kaže da se cijene kreću od 300 do 700 dolara zavisno od toga šta je uključeno.

Ruska vakcina Sputnjik V bila je hvaljena kao prva registrovana vakcina protiv COVID-a 19 i pojavila se u augustu 2020. i odobrena je u oko 70 zemalja uključujući u Srbiji. Međutim Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je proces razmatranja još u toku, kada su navedeni razlozi za odlaganje odobrenja vezani za pogone za proizvodnju.

Zvaničnik WHO-a u petak je rekao da su pravna pitanja koja koče razmatranje Sputnjika V pred rješavanjem što bi moglo ponovo da pokrene proces za davanje odobrenja za hitnu upotrebu te vakcine.

Među drugim preprekama za odobrenje ruske vakcine su nedostatak potpunih naučnih informacija i inspekcija na proizvodnim lokacijama, rekla je pomoćnica generalnog direktora WHO-a Mariangela Simao.

Sputnjik V također čeka odobrenje u Evropskoj agenciji za lijekove prije nego što mogu biti ukinuta ograničenja za putovanja za osobe vakcinisane tom vakcinom.

To dugo čekanje frustriralo je mnoge Ruse tako da kada je WHO objavila u septembru još jedno odlaganje počeli su da tragaju za rješenjima.

“Ljudi ne žele da čekaju, potrebna im je mogućnost da odu u Evropu iz različitih ličnih razloga”, rekla je portparolka turističke agencije Ruski Ekspres u Moskvi Ana Filatovska.

Srbija nudi vakcine Pfizer, AstraZeneca i kinesku Sinopharm vakcinu. Zbog tražnje ruske turističke agencije sada također nude ture za Hrvatsku gdje turisti mogu da dobiju vakcinu Johnson&Johnson koja se daje u samo jednoj dozi, i za koju ne moraju da se vraćaju po drugu dozu.

“Za Srbiju tražnja raste kao lavina. Izgleda kao da naša kompanija ovih dana samo prodaje ture za Srbiju”, rekla je Filatovska.

Srbija je uvela mogućnost vakcinacije stranaca u augustu kada je vakcinacija u zemlji usporila i dostigla oko 50 posto odrasle populacije. Prema dosadašnjim podacima vlade Srbije gotovo 160.000 stranih državljana vakcinisano je u zemlji, ali nepoznato je koliko njih su Rusi.

Dobrodošao posao turoperaterima u Srbiji

Od kada su ture za vakcinaciju postale tako popularne prije oko mjesec dana dale su dobrodošao posao turoperaterima u Srbiji pogođenoj pandemijom i već slabom ekonomijom.

Vlasnik BTS Kompas turističke agencije u Beogradu Predrag Tešić rekao je da su bukirani dosta unaprijed. Posao je počeo skromno, ali brojevi sada iz dana u dan rastu.

Tešić kaže da njegova agencija nudi kompletnu uslogu – od prevoza sa aerodroma do smještaja, prevoda i pomoći na mjestima za vakcinaciju. Kada se vrate po drugu dozu za tri sedmice gostima se također nude ture nekih popularnih lokacija u Srbiji.

Izvor: Agencije