Božinović potvrdio da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima

Direktor hrvatske policije Nikola Milina rekao je da su policajci koji su tukli migrante suspendovani te da će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Više evropskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriji Hrvatske (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je u petak da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom o kojima su nedavno izvijestili hrvatski i evropski mediji.

“Glavni ravnatelj policije je, čim je vidio snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luksemburgu gdje sudjeluje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a, prenosi Hina.

On pretpostavlja da se radi “o nekom individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.

Supendovani policajci koji su tukli migrante

Policajci za koje je utvrđeno da su tukli migrante na granici Hrvatske i BiH su suspendovani i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, izjavio je direktor hrvatske policije Nikola Milina.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je prema prvim saznanjima za objavljeni snimak na kojem se vidi kako osobe pod fantomkama prebijaju migrante odmah formiran stručni tim pripadnika Direkcije policije i Službe za unutrašnju kontrolu koji je upućen na teren, prenosi Tanjug.

Stručni tim je imao zadatak da rasvijetli slučaj i utvrdi o čemu se radi, rekao je Milina.

“Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom na to da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, upućeno je rešenje o njihovoj suspenziji i u toku je pokretanje disciplinskog postupka”, rekao je šef hrvatske policije.

Dodao je da istragu sprovodi i Državno tužilaštvo, te da je interes Hrvatske da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja.

“Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme”, rekao je Milina i dodao da će se ispitati i zašto pripadnici policije nisu nosili propisane uniforme.

“Za ovaj slučaj je dosad prijavljeno troje službenika interventne policije. Njih trojica su djelovali individualno”, tvrdi šef policije.

Nasilno protjerivanje migranata

Više evropskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriji Hrvatske koje pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju ljude prema Bosni i Hercegovini.

Maskirani muškarci tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Prema medijima, snimke su nastale u junu u sklopu istraživanja više evropskih medija.

Izvor: Agencije