Borrell: Bugarska da bude fleksibilnija prema Skoplju

Bugarska od decembra 2020. godine blokira početak pregovora o pristupu Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell traži od Bugarske da ublaži stavove prema Sjevernoj Makedoniji (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je danas da bi Bugarska trebalo da bude fleksibilnija po pitanju proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Bugarska je u decembru 2020. godine odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Bugarska, između ostalog, insistira da Sjeverna Makedonija ustvrdi kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene, što Skoplje odbija.

Prijem u EU

“Smatram da bi Bugarska morala da pokaže veću fleksibilnost po ovom problemu, koji blokira početak pristupnih pregovora”, izjavio je Borrell na događaju u Madridu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ranije ove sedmice, lideri 27 zemalja Evropske unije obećali su članstvo balkanskoj šestorci, ponavljajući iste riječi od prije 18 godina, ali su odbacili da odrede 2030. godinu kao konačan datum za prijem, tražeći od vlada Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije reforme nacionalnih sistema, na prvom mjestu ono što se odnosi na vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Izvor: Agencije