Ambasada SAD-a u BiH: Korumpirani pojedinci trebaju snositi odgovornost

Američki ambasador Eric Nelson sa partnerima razgovarao ‘o sredstvima, metodama i najboljim primjerima koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost’

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson (Armin Durgut / PIXSELL)

Američka ambasada u BiH saopćila je u petak da je ambasador Eric Nelson razgovarao je s ambasadorima Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Velike Britanije o sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH, u jeku najveće političke krize u zemlji od završetka rata 1995. godine, uključujući i prijetnju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će proglasiti samostalnost bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

U saopćenju obavljeno u petak, Ambasada SAD-a se referira na sastanak obavljen u ponedjeljak, 4. oktobra, navodeći da se ambasador Nelson sa partnerima razgovarao „o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH“.

U saopćenju se još navodi: „Ambasada SAD-a u Sarajevu obavezala se da će sa partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija u vezi sa aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati korumpiranim pojedincima u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inostranstvu, da će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva, te da će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i protiv njenog negativnog utjecaja u BiH“.

„Posvećenost Ambasade SAD tome da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela ogleda se i u preduzimanju novih koraka u smislu poništavanja postojećih ili odbijanja izdavanja novih viza, kako poslovnih tako i turističkih, za putovanja u Sjedinjene Američke Države onim pojedincima koji su umiješani u korupciju“.

Ko će na američku ‘crnu listu’?

Premda se izravno ne govori o imenima koja će doći pod američke sankcije, očekuje se da bi među sankcinisanim mogli biti i neki političari iz BiH. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pod američkim sankcijama je već od 2017. godine.

Američki diplomata Gabriel Escobar, novi izaslanik američkog State Departmenta za Zapadni Balkan ranije je najavio da će SAD proširiti sankcije prema Balkanu previđene za one koji opstruiraju napredak, ali i prema onima koji imaju koristi od toga.

Predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je nominovao Jamesa O’Briena za koordinatora za politiku sankcija američkog State Departmenta.

Izvor: Agencije

Povezane

Ključni američki čovjek u sastavljanju Daytonskog mirovnog sporazuma nominiran je za mjesto koordinatora za sankcije u State Departmentu.

Published On 07 Oct 2021

Mali prostor sa puno državica, sa slabim institucijama i izraženim moćima personificiranim u liderima, zapravo je idealna prilika za pozicioniranje sila sa istim takvim vođstvom.

blog by Alen Jazić
Published On 08 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO