Zvaničnica EU: Detaljno istražiti navode o nasilju na granicama

U zajedničkom izvještaju se navodi kako grčke i hrvatske specijalne jedinice ponekad prikrivaju svoj identitet tokom takvih operacija.

Johansson: Neki od ovih izvještaja su šokantni (EPA)

Izvršna zvaničnica Evropske unije zatražila je istragu u četvrtak zbog nezakonitog vraćanja (pushback) migranata nakon što su njemački mediji Der Spiegel i ARD dokumentirali, kako navode, kako grčki i hrvatski zvaničnici vrše takva djela, prenosi agencija Reuters.

U zajedničkom izvještaju se navodi kako grčke i hrvatske specijalne jedinice ponekad prikrivaju svoj identitet tokom takvih operacija koje povremeno znaju biti i nasilne.

„Neki od ovih izvještaja su šokantni“, istakla je povjerenica EU-a za domaću politiku Ylva Johansson, te dodala kako očekuje detaljnu istragu ovog problema.

Sistematsko nasilje

Ona se kasnije treba susresti sa ministrima unutrašnjih poslova Grčke i Hrvatske, navodi Reuters, a koji su u Briselu na dvodnevnim razgovorima sa kolegama iz EU-a. Tokom tog sastanka će Johansson zahtijevati od hrvatskog i grčkog ministra da se „veoma ozbiljno“ pozabave ovim problemom.

Evropska povjerenica je istakla kako su predstavljeni dokazi u izvještaju veoma kredibilni, te kako su ljudi na EU granicama sistematski na udaru nasilja i kako se evropski novac zloupotrebljava podrškom snagama koje čine takva „neprihvatljiva“ djela.

Njemački mediji navode kako posjeduju videosnimke 11 pushbackova u kojima je hrvatska policija vraćala ljude u Bosnu i Hercegovinu, te kako posjeduju dokaze (i snimke) grčke obalne straže koja tjera migrante nazad u Egejsko more.

Izvor: Agencije