U Den Haagu počelo suđenje Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju

Terete se da su javnosti otkrili hiljade stranica tajnih dokumenata i imena zaštićenih svjedoka umiješanih u slučajeve ratnih zločina.

U slučaju pravomoćne presude Gucati i Haradinaj mogu biti osuđeni na novčanu kaznu i zatvor do 10 godina (EPA)

Pred specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u Den Haagu počelo je suđenje predsjedniku i dopredsjedniku Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji se terete da su javnosti otkrili hiljade stranica tajnih dokumenata i imena zaštićenih svjedoka.

Tužioci tvrde da su Gucati i Haradinaj, koji vode udruženje veterana OVK, kosovskim medijima i političarima tokom 2021. dali povjerljive dokumente koji uključuju imena i lične podatke svjedoka umiješanih u slučajeve ratnih zločina protiv civila i u sukobima sa srpskim snagama na Kosovu.

Optuženi po šest točaka za zločine protiv javnog reda i zločine protiv provođenja pravde, Gucati i Haradinaj u slučaju pravomoćne presude mogu biti osuđeni na novčanu kaznu i zatvor do deset godina, prenosi Hina.

Nasim Haradinaj (EPA)

Nakon što im je pročitana optužnica, obojica su negirali krivicu, a Haradinaj je istakao kako ne razumije zašto je uopće na optuženičkoj klupi jer se “uvijek zalagao za pravdu”.

Uhapšeni 25. septembra 2020.

Sud je ranije najavio da će izvođenje dokaza Specijalnog tužilaštva početi 18. oktobra. Specijalizirana vijeća Kosova, kosovski sud sa sjedištem u Nizozemskoj u čijem sastavu rade međunarodni suci i advokati, osnovana su 2015. godine radi rješavanja predmeta prema kosovskim zakonima protiv boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“Tužilaštvo će pozvati tri svjedoka i imat će četiri dana za saslušanje”, navedeno je saopćenju na koje se poziva kosovski portal.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. u Prištini, a u Den Haag su prebačeni dan kasnije. Haradinaj se 29. septembra 2020. prvi put pojavio pred sudom, a Gucati 1. oktobra.

Utjecaj OVK-a na Kosovu

O početku procesa izvijestila je i agencija Reuters, podsjećajući da udruženje veterana ima “značajan utjecaj na Kosovu, gdje su mnogi bivši borci OVK-a sada na političkim pozicijama, a veterani OVK-a se slave kao nacionalni heroji”.

Hysni Gucati (EPA)

Vjeruje se da je više od 13.000 ljudi poginulo tokom ratnih sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, okončanih nakon zračnih napada NATO-a na srpske snage, a Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Sud za ratne zločine na Kosovu utemeljen je 2015. pod pritiskom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se sudilo za zločine bivših pobunjenika, ali pristalice veterana smatraju da je to nepravedno, navodi Reuters.

Zastrašivanje svjedoka u prošlosti je predstavljalo problem za lokalno gonjenje osumnjičenih iz redova OVK-a, što je jedan od razloga da se sud preselio u Den Haag.

Izvor: Agencije