Plenković: Tražio sam da se otkriju nezakonita postupanja prema migrantima

Dužnost Hrvatske je sprečavati nezakonite migracije a Evropa je, kao kontinent, postala destinacija migracijskih kretanja, rekao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je komentirao snimke koje su se pojavile u medijima oko navodnog nezakonitog postupanja hrvatske policije s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom (Slavko Midžor / Pixsell)

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, na potres koji je sinoć pogodio južni dio Hrvatske, na koronakrizu, ali i na rezultate sastanka u Sloveniji s čelnicima regije i Europske unije, javlja Anadolija.

Plenković je komentirao snimke koje su se pojavile u medijima oko navodnog nezakonitog postupanja hrvatske policije s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom te poručio kako je i osobno tražio da se otkriju sva moguća nezakonita postupanja.

“Očekujem da Ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve kako bi nam podnijeli izvješće što se zaista događa”, izjavio je.

Dodao je kako je dužnost Hrvatske sprečavati nezakonite migracije te kako je Europa kao kontinent postala destinacija migracijskih kretanja, “nerijetko orkestriranih, nezakonitih migracija koje vode i organiziraju krijumčari na nesreću ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove”.

Za Hrvatsku značajan evropski put BiH

Hrvatski premijer održani sastanak na vrhu država i Vlada EU s državama regije jugoistoka Europe i zapadnog Balkana ocijenio je pozitivnim za proces proširenja. Ponovio je kako je za Hrvatsku posebno značajan evropski put BiH te izmjena izbornog zakona prije predstojećih izbora u toj državi s ciljem bolje zastupljenosti predstavnika Hrvata.

O razgovoru na tom sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio je:

“Zatražio sam da se dokumentiranu situaciju o udžbenicima gdje se praktički negira postojanje hrvatskoga jezika riješi i da se takva praksa ne pojavljuje. To ne pridonosi ni dobrosusjedskim odnosima, međusobnom uvažavanju i poštovanju. To je na štetu hrvatske manjine koja živi u Srbiji, ali i na obrazovni ciklus svih mladih u Srbiji koji na taj način stječu dojam kao da je hrvatski jezik podvarijanta nekog drugog jezika, što nije istina”.

Plenković je dodao kako je zatražena verifikacija podataka o nestalim osobama koje traže obitelji nestalih iz Domovinskog rata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO