KRIK: Ministar za razvoj siromašnih opština u Srbiji tajno osnovao offshore firmu

Novica Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa offshore firmom, ali se nekoliko dana kasnije sjetio da je ipak bio njen vlasnik.

Tončev je objasnio da je kompaniju osnovao po savjetu biznismena Darka Tamindžića iz Singapura (Tanjug)

Ministar zadužen za razvoj siromašnih opština u Srbiji, Novica Tončev, 2010. godine tajno je osnovao offshore firmu na Britanskim Djevičanskim otocima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to bio dužan da uradi po zakonu, pokazuju dokumenti iz projekta Pandorini papiri, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa offshore firmom i tvrdio da mu je potpis vjerovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije sjetio da je ipak bio njen vlasnik, navodi ova mreža.

Tončev je od 2008. do 2014. bio predsjednika opštine Surdulica, a krajem 2010. godine postao je član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kako piše KRIK, pored toga imao je privatni biznis a njegova firma Tončev gradnja sklapala je ugovore sa državom na gradnji puteva, sređivanju kompleksa Kliničkog centra u Nišu, rekonstrukciji zgrade MUP-a i hidroelektrane Đerdap. Firma je 2010. postala i vlasnica kuće na Dedinju koja je vrijedila 1,2 miliona eura.

“Tončev je iste godine otvorio i kompaniju u jednoj dalekoj državi u Karipskom moru za koju očigledno nije želio da iko zna”, otkriva KRIK u globalnom novinarskom projektu Pandorini papiri koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Račun u Švicarskoj

Firmu Service for Efficient Energy osnovao je na Britanskim Djevičanskim otocima, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven.

“Koliko je Tončevu bilo važno da ovu firmu drži u tajnosti, govori i to da je nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi”, piše KRIK.

Posredstvom ove kompanije Tončev je bio vlasnik i računa u Švicarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata koji su procurili iz švicarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem offshore firmi. Ova agencija je, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.

“Ipak, sem Tončeva i švajcarske agencije, postoji još neko ko je znao za ovu tajnu. Surduličanin Srećko Kostov bio je svedok Tončevu kada je napravio firmu, odnosno zajedno sa njim je potpisao dokumenta o osnivanju. On je svojim potpisom potvrdio Tončevljev identitet. Kostov je saradnik misterioznog međunarodnog biznismena Darka Tamindžića – koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Kini. Tvrdio je, poput Siniše Malog pre nekoliko godina, da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan”, navodi KRIK.

Poslije nekoliko dana, međutim, Tončev je novinarima rekao da se sjetio da je bio vlasnik kompanije Service for Efficient Energy.

Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

„Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko ‘Tončev gradnje’, prešao sam na ‘Tončev gradnju’ i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila.”

Veza sa biznismenom iz Singapura

Kaže da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije baš zbog toga što nije imala poslove.

Tončev je objasnio da je kompaniju osnovao po savjetu biznismena Tamindžića iz Singapura, a on mu je osigurao ljude koji su mu pomogli da je osnuje.

U procurjelim dokumentima offshore kompanija, do kojih su došli novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), nazvanim Pandorini papiri, o kojima su ranije izvijestili svjetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera.

Dokumenti otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO