EK zabrinuta zbog izvještaja o nasilnom vraćanju migranata iz Hrvatske

Hrvatska štiti evropsku granicu od ilegalnih prelazaka migranata, no često nasilje na granici hrvatsku policiju izlaže kritici domaće i međunarodne javnosti.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio provjeru navoda o nasilju nad migrantima na granici između Hrvatske i BiH (EPA)

Evropska komisija je u četvrtak izrazila zabrinutost zbog izvještaja o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga.

“Videosnimke i izvještaji o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su jučer objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga”, izjavio je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentira najnovije izvještaje o nasilju prema migrantima.

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane prema BiH, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te policije.

“Evropska komisija se snažno protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja”, dodao je glasnogovornik Jahnz.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je poručio kako će se slučaj istražiti, a migrantska kriza nastojati razriješiti donošenjem novih pravila na nivou Evropske unije.

Božinović je kazao kako je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, nakon što je sinoć pregledao sporne snimke, formirao tim koji je već danas na terenu kako bi utvrdio okolnosti slučaja.

Nasilje nemaju mjesta u policiji

“Bilo kakvo prekoračivanje ovlasti i nasilje nemaju mjesta u hrvatskoj policiji”, poručio je Božinović te istaknuo kako se kršenja ovlasti i nasilje u internim procedurama policije otkrivaju i sankcioniraju te kako se na godišnjoj razini sankcionira oko 400 pripadnika policije.

Dodao je kako je Hrvatska već niz godina suočena s migrantskim pritiskom te kako se u Evropskoj uniji vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo pitanje, s obzirom da se na populaciju migranata primjenjuju pravila vezana za izbjeglice, donesena 1951. godine.

Podsjetio je kako hrvatska policija štiti i nacionalnu i šengensku granicu EU-a od ilegalnih ulazaka te upozorio kako bi se na proljeće mogao očekivati novi migrantski pritisak na granicu s obzirom na događanja na Bliskom istoku, ako se ne pronađe preventivni odgovor na taj problem.

“Postoje inicijative od nekih država članica, primjerice Litve, da se promijeni zakon i da se podignu fizičke barijere na svim vanjskim granicama. Znate da nismo skloni podizanju žice, pogotovo prema Bosni i Hercegovini”, poručio je Božinović.

Većina migranata želi Hrvatsku iskoristiti kao tranzitnu rutu do Njemačke, Austrije ili Švicarske.

Izvor: Agencije