Von der Leyen o Zapadnom Balkanu: Mi smo jedna evropska porodica

Na Brdu kod Kranja u Sloveniji danas i sutra održava se samit Evropska unija – Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regije.

Von der Leyen kaže da članice EU-a žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro za obje strane (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regiji, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

“Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Dijelimo istu historiju, vrijednosti i uvjerena sam i istu sudbinu“, poručila je.

Von der Leyen je naglasila da članice EU-a žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

“Imamo zajedničke interese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je – želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima”, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Dvodnevni samit EU – Zapadni Balkan

Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regije, održava se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupit će šefove država ili vlada članica EU-a i lidere Zapadnog Balkana.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursula Von Der Leyen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU-a i Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije