Počeli razgovori predstavnika vlasti o rekonstrukciji Vlade Crne Gore

Rekonstrukciju Vlade tražili su Demokratski front i Demokratska Crna Gora

Rekonstrukcija predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike, ali se tom prijedlogu oštro protive zastupnici URA-e (Anadolija)

U Podgorici je počeo sastanak premijera Zdravka Krivokapića sa predstavnicima partija vlasti na temu rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Na sastanak sa premijerom su stigli predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Na sastanak su stigli i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, zastupnik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, te potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović.

Sastanku prisustvuju i predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević, Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA, kao i predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić.

Kako je ranije najavljeno, prenosi Anadolija, premijer Krivokapić predstavit će danas liderima parlamentarne većine plan rekonstrukcije Vlade koji podrazumijeva i konačan broj resora i potpredsjedničkih funkcija.

URA insistira na ekspertskoj vladi

Rekonstrukciju Vlade tražili su Demokratski front i Demokratska Crna Gora, koji u parlamentu zajedno imaju 37 od ukupno 41 zastupninka, koliko je potrebno za parlamentarnu većinu.

Ovakvoj odluci se protivi treći i najmanji član vladajuće većine – Građanski pokret URA, koji insistira na ekspertskoj Vladi i njegov zastupnički klub bliži je nekim drugim opcijama u slučaju da ne bude dogovora.

Demokratski front i Demokrate su 15. septembra objavili da su postigli dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Crne Gore na način da, umjesto dosadašnjih 12, ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

DF je izašao i sa konkretnim prijedlogom da Nebojša Medojević bude koordinator bezbjednosnog sektora umjesto Dritana Abazovića, sa nešto većim ovlašćenjima.

Rekonstrukcija predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike, ali se tom prijedlogu oštro protive poslanici URA-e.

Krivokapić je nakon prvog kruga razgovora, koji su održani prethodne sedmice kazao da će rekonstrukcija Vlade biti zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsjednika.

Krivokapić: Predsjednik Vlade predlaže kandidate

“Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade”, naglasio je Krivokapić.

U saopštenju se tada navodilo i da je premijer odlučio da resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti budu podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

“Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, navodi se u principima Krivokapića.

Parlamentarna većina koju čine DF, Demokrate i URA ima 41 zastupnika od ukupno 81 u Skupštini Crne Gore.

 

Izvor: Agencije