COVID-19: Pedeset umrlih i blizu 6.000 novozaraženih u Srbiji

U Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 46 osoba, u Hrvatskoj sedam ljudi.

Starijima od 60 godina se za treću dozu preporučuje mRNA vakcina (Anadolija)

U prethodna 24 sata u Srbiji je od posljedica infekcije korona virusom preminulo 50 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 8.430.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, prisustvo virusa potvrđeno je kod 5.983 od 19.452 testirane osobe, prenosi Beta.

Na bolničkom liječenju je 6.511 COVID pacijenata, 55 više nego po prethodnom presjeku, dok je na respiratorima 256 pacijenata, troje manje nego po objavljenim podacima u nedjelju.

Smrtnost trenutno iznosi 0,87 posto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 5.727.277 građana, a prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod 966.989 osoba.

Treća doza u Crnoj Gori

Svim punoljetnim građanima Crne Gore treba omogućiti primanje treće doze vakcine protiv COVID-19 najmanje pet mjeseci nakon prijema druge, preporučilo je Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG), navodeći da postoje izuzeci kada je ta preporuka u pitanju.

Kako je saopćeno iz Instituta za javno zdravlje, na osnovu zaključaka sa sjednice NITAG-a, donesene su nove preporuke za vakcinaciju protiv korona virusa koje se odnose na uvođenje treće doze, vakcinaciju osoba koje su prethodno preboljele COVID-19, kao i kombiniranje vakcina u primovakcinaciji.

“NITAG predlaže da se omogući administriranje treće doze vakcine protiv COVID-19 za cijelu populaciju punoljetnih građana, nakon proteklih najmanje pet mjeseci od druge doze vakcine ili nakon jedne doze za osobe vakcinisane J&J/Janssen vakcinom, osim kod izuzetaka“, kaže se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Navodi se da se analiza antitijela osobama koja ne pripadaju posebno ranjivim kategorijama ne preporučuje i da nema značaja u odlučivanju o trećoj dozi vakcine za osobe kojima je od druge doze proteklo minimum pet mjeseci, tako da analizu u tim slučajevima nije potrebno i opravdano raditi.

Ranjive kategorije kao izuzetak

U pogledu izbora vakcine za treću dozu starijima od 60 godina kao treća doza preporučuje se mRNA vakcina, odnosno Pfizer, nezavisno od vrste vakcine koju su prethodno primili, zbog, kako je pojašnjeno, dokumentirane imunogenosti, a imajući u vidu inače očekivani slabiji imuni odgovor nakon vakcinacije kod tih osoba.

“Osobe mlađe od 60 godina, trećom dozom mogu se vakcinisati mRNA vakcinom ili istom vrstom vakcine koju su prethodno primile, ukoliko je dostupna“, kaže se u saopćenju.

Navodi se da su izuzeci od općeg pravila o primjeni treće doze osobe koje pripadaju posebno klinički ranjivim kategorijama.

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv COVID-19 vakcinisano je 53,9 posto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 47,1 posto.

Do sada je dato 461.865 doza vakcine.

Još devet preminulih u Crnoj Gori

Na području Crne Gore u posljednja 24 sata registrirano je ukupno 309 novozaraženih, a preminulo je devet osoba, objavio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Ukupan broj preminulih povezanih s korona virusom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1943, prenosi Fena.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 6155.

Zaraženo 939 učenika i 166 nastavnika

U to je zemlji u obrazovnim ustanovama korona virusom zaraženo 939 učenika i 166 nastavnika i profesora.

Na sajtu COVID-19 i obrazovanje objavljeno je da su u crnogorskim osnovnim školama zaražena 524 učenika, u srednjim 382, a u predškolskim ustanovama 33 djece.

Najviše zaraženih među nastavnim kadrom zabilježeno je u osnovnim školama, gdje je registrirano 79 zaraženih nastavnika, u srednjim školama 55 i u predškolskim ustanovama 32, prenosi Tanjug, pozivajući se na agencija Mina.

Hrvatska: Sedam preminulih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a sedam osoba je preminulo.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 8.073.

Među njima je 810 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 98 pacijenata.

BiH: Još 381 pozitivan i 46 umrlih

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata otkriven 381 novi slučaj zaraze korona virusom.

Preminulo je 46 osoba.

Na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata preminulo je 19 osoba.

Testirano je 887 uzoraka, od čega je 335 pozitivan, prenosi Anadolija.

U bh. entitetu Republika Srpska, od 207 testiranih, pozitivnih je 44, a u posljednja 24 sata prijavljeno je 27 preminulih.

U Brčko distriktu su otkrivena još dva slučaja zaraze, na 65 testiranih uzoraka, a nije bilo smrtnih ishoda.

Jedna osoba preminula na Kosovu

Na Kosovu je u protekla 24 sata registrovano je sedam novih slučajeva korona virusa, a jedna osoba je preminula od posljedica ove zaraze.

U ovom periodu testirano je 1.515 uzoraka, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo online.

Također, u istom periodu izliječeno je 199 pacijenata, a od početka pandemije na Kosovu su se oporavile 155.194 osobe.

Na Kosovu su trenutno aktivna 2.044 slučaja korona virusa.

Nove žrtve u Sjevernoj Makedoniji

Sjeverna Makedonija je danas prijavila 15 preminulih od posljedica korona virusa i 185 novih infekcija, prenosi agencija Beta.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva zdravlja, 12 COVID pacijenata je umrlo u posljednja 24 sata, a tri su preminula od 29. septembra do 3. oktobra.

Od 1.876 testiranih, u posljednja 24 sata, 9,86 posto je bilo pozitivno na korona virus.

U Sjevernoj Makedoniji od korona virusa je umrlo je ukupno 6.719 osoba, registrirano je 192.654 zaraženih od početka epidemije, a aktivnih slučajeva je 11.787.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, oporavila su se još 523 pacijenta, ukupno od početka epidemije 174.148 ljudi.

Izvor: Agencije