Švedska ministrica u ime OSCE-a pozvala na dogovor o izbornoj reformi u BiH

Bosna i Hercegovina je trenutno suočena s potpunom blokadom pregovora o izmjenama Izbornog zakona, zbog neslaganja među ključnim političkim strankama.

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde je razgovarala s bh. dužnosnicima (Armin Durgut/PIXSELL)

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde pozvala je u ponedjeljak političare u Bosni i Hercegovini da što prije okončaju sadašnje blokade u toj zemlji i osiguraju provedbu reformi, a posebno promjene Izbornog zakona.

Linde je boravila u Sarajevu u ulozi predsjedavajuće OSCE-a, koji je uključen u reformu izbornog procesa, a sastala se s članovima Predsjedništva i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Nakon tih razgovora novinarima je kazala kako će OSCE nastaviti djelovati u regiji, a bh. političare pozvala je da što prije nađu izlaz iz sadašnjih blokada, kako bi se nastavila provedba reformi, uključujući promjene Izbornog zakona i poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa.

“To ima ključni značaj za vraćanje povjerenja ljudi u izborni proces”, kazala je švedska ministrica, prenosi Hina.

Dva pogleda na izborno zakonodavstvo

Bosna i Hercegovina je trenutno suočena s potpunom blokadom pregovora o izmjenama Izbornog zakona, zbog neslaganja među ključnim političkim strankama o tome trebaju li prioritet imati rješenja koja će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ili ona kojima će se ukloniti postojeće diskriminacije građana na osnovu njihovog etničkog porijekla ili mjesta prebivaišta.

Linde je potvrdila kako je i to bila tema sastanaka koje je imala s bh. dužnosnicima te istaknula kako smatra da je važno da političari iz Bosne i Hercegovine o tome razgovaraju “na konstruktivan način”.

“Nažalost, politička kriza koja traje zaustavila je, kako se čini, te pregovore i mi u OESS-u se nadamo kako će to biti privremeni zastoj, da će se pregovori nastaviti i da će to dovesti do promjena izbornog sustava”, kazala je Linde.

Izvor: Agencije