COVID potvrde u Hrvatskoj: Početak primjene uz proteste na Rebru

Okupljeni pred zagrebačkom bolnicom jutros nisu dali ministru zdravstva Viliju Berošu da govori, skandirajući ‘izdaja’ i ‘ostavka’.

Nijedan početak nije lak, poručio je ministar Vili Beroš (Patrik Macek/PIXSELL)

Nezadovoljnici su jutros oko sedam sati dočekali hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša u Kliničko-bolnički centar Zagreb gdje je došao popratiti početak testiranja zdravstvenih radnika, odnosno uvođenje obaveznih COVID potvrda za njih.

Za zaposlene u zdravstvu i sistemu socijalne skrbi od danas se uvodi obveza COVID potvrda ili testiranja na korona virus, a odluka koju je donio Nacionalni stožer Civilne zaštite će vrijediti i za dio pacijenata.

Okupljeni pred bolnicom nisu dali Berošu da govori skandirajući „izdaja“ i „ostavka“ pa je ministar izjavu za medije odlučio dati u Ravnateljstvu KBC-a.

“Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i pol oko nas, negirati njegovo postojanje, nije opravdano. Ove mjere su, to cijelo vrijeme pričamo, privremeno. Doista smo mislili na sve’, rekao je Beroš.

“Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti’, dodao je ministar.

Najavili novi dolazak

Portal Index.hr javio je da se okupljenim djelatnicima Rebra u protestu pridružio i inz osoba koje nisu uposlenici KBS-a.

Jedna djelatnica je pokušala u bolnicu ući bez potvrde, ali nije puštena.

Okupljeni su poručili da će ponovo doći sutra ujutro u sedam sati.

Od ponedjeljka u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu COVID potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima.

“Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite”, saopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se time u što je moguće većoj mjeri zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sistemu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlenike u tim institucijama od ulaska virusa COVID-19 i širenja zaraze.

“EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja”, istaknuo je Beroš.

Za zaposlenike u cijelom sistemu zdravstva za dolazak na radno mjesto od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna covid potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na COVID-19.

Sigurnosne mjere su privremenog karaktera

“Te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi. Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih, te posebno broju onih na respiratoru”, rekao je Beroš.

Ministar je napomenuo kako “i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto”.

“Primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put”, ustvrdio je ministar Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak u 7 sati će prisustvovaati početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb, pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetit će KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.

Izvor: Al Jazeera i agencije