Slovenija potvrdila nabavku oklopnih vozila ‘Boxer’

Za vrijeme prethodne vlade kupovina je zaustavljena zbog neslaganja između političkih partnera.

Slovenija se pridružuje programu Boxer za nabavku borbenih vozila BKV 8x8 (EPA - Ilustracija)

Poslije nekoliko godina “zamrzavanja“, Vlada Slovenije je potvrdila kako će se ponovo pridružiti programu “Boxer“ i kupiti borbena oklopna vozila “8×8 Boxer” (BKV 8×8) njemačke proizvodnje, kao nečlanica Organizacije za saradnju u zajedničkom naoružanju (OC CAR).

Slovenija se pridružuje programu u skladu s članovima 37. i 38. Konvencije o osnivanju programa “Boxer” Međunarodne organizacije OC CAR za Sloveniju, gdje su definirani uvjeti za njihovo učešće u programu, saopćilo je slovensko Ministarstvo odbrane.

Za vrijeme prethodne vlade kupovina je zaustavljena zbog neslaganja između političkih partnera, ptrenosi Tanjug.

Tadašnji ministar odbrane kao obrazloženje za odustajanje je naveo kako je posljednja taktička studija iz 2005. godine nedovoljno sveobuhvatna i zastjarela.

Jedna umjesto dvije borbene grupe

Prva taktička studija o izgradnji dvije srednje bataljonske grupacije oklopnih transportera prema standardima NATO-a bila je osuđena na kolaps ekonomskom krizom 2008. godine, a od tada je postalo jasno da ih vojska neće moći formirati prije 2030. godine, a čak je i to bilo upitno, piše slovenski portal 24UR.

Nakon godinu dana koordinacije, ciljevi slovenske NATO sposobnosti potvrđeni su prije nekoliko sedmica i sada je u njima definirana samo jedna borbena grupa srednjeg bataljona, umjesto dvije.

Prema pisanju agencije STA, Slovenija se dogovorila o manjem angažmanu i zauzvrat će ponuditi formiranje srednjeg izviđačkog bataljona.

Ponovo su u prvi plan došli program OC CAR i oklopno vozilo “Boxer”, za koje se Vojska Slovenije priprema najmanje od 2018. godine i koje će dopuniti potrebe u izgradnje jedne bataljonske grupe.

Izvor: Agencije