Milanović: Dodik, Čović i Izetbegović trebaju se sastati sa mnom, Vučićem i Erdoganom

BiH se nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza nakon rata, opterećena izmjenama izbornog zakona kao i blokadom državnih institucija.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nudi format za kojeg kaže da bi mogao donijeti rezultate u BiH (Goran Kovacic/PIXSELL)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak da bi se predstavnici konstitutivnih naroda u BiH trebali sastati s njim, srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i turskim Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u srijedu sastao sa srpskim članom predsjedništva Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona.

Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su on i Dodik razgovarali o tome da za „zajednički stol“ sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“, piše Hina.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.

„Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto“, kazao je Milanović novinarima u Delnicama.

Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, veleposlanika, ne vodi nikamo“.

„To je Bosnu i Hercegovinu zakopalo u pijesak do vrata“, kazao je.

U Hrvatskoj neke stvari moguće, u BiH nisu

Milanovićev je ured u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.

„Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dayton je stupio ona snagu da bi se osigurao mir. Dayton je crta preko koje se ne smije ići“, poručio je Milanović.

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza nakon rata. Dok politički predstavnici iz entiteta Republika Srpska blokiraju rad državnih tijela, kao reakciju jer je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko zabranio negiranje ratnih zločina, koje u RS-u ne priznaju, uključujući i genocid u Srebrenici, Hrvatska demokratska zajednica već treću godinu blokira uspostavu vlade Federacije BiH insistirajući prije toga na izmjenama Izbornog zakona u BiH, za koje oponenti kažu da ide na ruku HDZ-u.

Izvor: Agencije