Hrvatska opozicija traži referendum o deponiji nuklearnog otpada

Radioaktivni otpad Hrvatska planira odlagati u vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH.

Okolica Dvora na Uni uz granicu sa BiH gdje Hrvatska planira odlagati nuklearni otpad (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Opozicioni saborski zastupnici založili su se za raspisivanje referenduma o lokaciji Centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada.

To su iznijeli u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško koji donosi proširenje nadležnosti Fonda na poslove koordinacije, pripreme, izrade i provedbe važećeg Programa razgradnje i odlaganja.

Mirela Ahmetović (klub SDP-a) istaknula je kako je izgradnja centra strateški interes te poručila da “ne treba preskakati lokalnu zajednicu”.

Stoga bi građane općine Dvor trebalo pitati za mišljenje, naglasila je Ahmetović poručivši premijeru neka konačno “učini pravu stvar” i poštuje dostojanstvo ljudi koji nemaju kamo otići, piše Hina.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je kako se nuklearna energija do sada nije spominjala kao zelena energija, ustvrdivši kako je do preokreta došlo nakon promjene vlasti u Njemačkoj odlaskom kancelarke Angele Merkel – novi kralj postaje francuski predsjednik Emmanuel Macron, a Francuska je evropski lider u korištenju nuklearne energije.

Benčić: Nuklearna energija postala je zelena odlaskom Angele Merkel

Hrvatska je stala na stranu Francuske, a nuklearna energija postala je “zelena”, rekla je Benčić i dodala kako to nije rezultat promišljene hrvatske energetske politike nego “stjecaja okolnosti u EU”. Upozorila je kako su troškovi izgradnje nuklearne elektrane i njene dekomisije i skladištenja radioaktivnog otpada ogromni  i da o tome treba voditi računa.

Idemo u ogroman trošak ne znajući kako će to rezultirati, poručila je Benčić.

Rajko Ostojić (Klub socijaldemokrata) poručio je kako su socijaldemokrati stava da Hrvatska treba biti slobodna od nuklearne energije, kao i druge mediteranske zemlje te se založio za raspisivanje referenduma kako bi se građani o tome izjasnili.

Želim ostati slobodni od nuklearne energije i otpada, naglasio je Ostojić.

Ružica Vukovac (Klub Domovinskog pokreta) rekla je kako je lokacija Čerkezovac predviđena za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada, upitavši – kamo sa visokoradioaktivnim otpadom?

Darko Klasić (Klub HSLS-reformista) pozdravio je donošenje zakona, jer Republika Hrvatska treba početi promišljati zbrinjavanje vlastitog radioaktivnog otpada, jer smo, dodao je, presiromašna zemlja da bismo dopustili da drugi na njemu zarađuju.

Hrvatska je 2018. godine donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH, što je izazvalo rekaciju građana i vlasti u susjednoj zemlji.

Izvor: Agencije