Escobar danas u Kongresu o angažmanu SAD-a na Zapadnom Balkanu

Escobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u toj regiji, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini.

Kao jedan od najvećih izazova Escobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina (Ambasada SAD u Prištini)

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar govoriće danas u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

Escobar učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije, prenosi Tanjug.

Tijelo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Escobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u toj regiji, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini, piše Glas Amerike.

Washington gleda na regiju kroz prizmu 21. vijeka

Uoči pretresa Escobar je u obraćanju učesnicima Jedanaestog beogradskog sigurnosnog foruma organizovanog u Srbiji putem video linka poručio da “mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Washington to čini kroz prizmu 21. vijeka“.

„Želja Sjedinjenih Država je da svih šest zemalja regije postanu članice Evropske unije. To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku”, rekao je Escobar.

Kao jedan od najvećih izazova Escobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina, mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu riješeni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada