Dragičević: U BiH sam se vratio po pravdu za Davida

Otac Davida Dragičevića, koji se vratio iz Austrije u BiH, rekao je da će do kraja biti uz porodicu Memić, kao što će i do kraja tražiti pravdu za svoje dijete.

Slučaj Dragičević bh. javnost je potresao 18. marta 2018, kada je prijavljen nestanak mladića Davida Dragičevića (Anadolija)

Davor Dragičević, otac stradalog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, čija je smrt potresla bh. javnost, u srijedu je doputovao na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Roditelji stradalog mladića, Davor Dragičević i Suzana Radanović, prenijeli su posmrtne ostatke svog sina u Austriju, u koju je Davor otputovao u februaru 2019. godine, prenosi Anadolija.

Davor Dragičević se u BiH vratio nakon što u Austriji nije uspio dobiti politički azil.

“Vratio sam se danas u Bosnu i Hercegovinu. Nisam uhapšen. Možda sam trebao biti, ali eto. Ima i tu određenog pritiska javnosti. Ono što je najznačajnije, da sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu po pravdu za svoje dijete i nadam se da je ubicama i zločincima, iz zločinačkog dijela MUP-a Republike Srpske na čelu s Draganom Lukačem sad jasno da ja odustati nikad neću. David mora dobiti pravdu, a i Dženan (Memić, op.a) mora dobiti pravdu”, rekao je Dragičević.

Dodao je kako će do kraja biti uz porodicu Memić kao što će i do kraja tražiti pravdu za svoje dijete.

“Otkad sam 3. februara izbjegao likvidaciju i hapšenje, otkad sam napustio Bosnu i Hercegovinu, spremao sam se za ovaj dan. Ništa nije slučajno, a odbijanje azila mog u Austriji samo je doprinijelo da se prije vratim. Ništa drugo”, rekao je Dragičević.

‘Bolja budućnost za građane BiH’

Poručio je kako se borba nastavlja intenzivnije uz grupu “Pravda za Davida”, advokata Ifeta Ferageta, advokate iz Banjaluke i Muriza Memića, oca stradalog mladića iz Sarajeva Dženana.

“Moj advokat Ifet Feraget me je obavijestio da imamo u 13 časova sastanak u Tužilaštvu BiH. U aprilu su preuzeli predmet i dosad ništa nisu uradili. Porazna činjenica za mene je sastanak Gordane Tadić i majke Suzane. I to ću iznijeti u javnost šta je bilo”, rekao je Dragičević.

Najavio je da će sada reagirati “otvorenih karata”, što se tiče svih. Političari ga ne interesuju.

“Mene interesuje da moje dijete i Dženan Memić dobiju pravdu i da konačno ovo za šta se advokat Ifet Feraget bori u Sarajevu šest, a četiri godine u Banjaluci, bude krunisano jednim početkom za bolju budućnost svih građana BiH”, rekao je Dragičević.

Slučaj Davida Dragičevića

Slučaj Dragičević bh. javnost je potresao 18. marta 2018, kada je prijavljen nestanak mladića Davida Dragičevića. Nakon šest dana, njegovo tijelo je pronađeno u banjalučkoj rječici Crkvenoj.

MUP Republike Srpske prvobitno je, na pres konferenciji 26. marta, Davidovo stradanje prikazao kao “zadesnu smrt”.

Tada je rečeno da se mladić, u noći kada je nestao, potukao, opljačkao jednu kuću i, pod uticajem alkohola i droga, upao u Crkvenu i utopio se. Međutim, Davidovi roditelji nisu prihvatili ovakvo objašnjenje, insistirajući na tome da je njihov sin ubijen. U tome ih je podržao veliki broj prijatelja i aktivista okupljenih u grupi “Pravda za Davida”.

U Banjaluci su tokom te 2018. godine svakoga dana održavani mirni protesti na kojima je učestvovao veliki broj ljudi. Okupljanje na Trgu Krajine je zabranjeno 30. decembra te godine, kada je policija nasilno prekinula demonstracije.

Tužilaštvo BiH je od Okružnog tužilaštva u Banjaluci 14. marta ove godine preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

Izvor: Agencije

Povezane

Protiv članova neformalne grupe ‘Pravda za Davida’ policija je u dvije godine pokrenula više od 160 prekršajnih postupaka, sud je presudio u korist aktivista, a troškove suđenja plaćaju građani.

Published On 06 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO