Brnabić kaže da Srbija neće uvoditi COVID propusnice koje bi vrijedile 24 sata

Srbija i dalje ima veliki broj umrlih dnevno, danas su prijavljene 64 umrla s COVID-om 19.

Premijerka Ana Brnabić najavila kontrolu nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, tamo gdje je nemoguće držati distancu (EPA)

Srbija ne namjerava uvoditi COVID propusnice koje bi vrijedile 24 sata, poručila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i sugerirala dosljednu primjenu sadašnjih mjera i ustrajnu kampanju vakcinacije, ocijenivši kao napredak to što je dosad vakcinisano više od 55 posto građana.

Brnabić je tokom posjete Kragujevcu novinarima rekla da se nastavljaju “striktne inspekcije” mjera, nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, tamo gdje je nemoguće držati distancu, te je za iduću sedmicu najavila sastanak Kriznog stožera.

Za odluku o COVID propusnicama, koja je stupila na snagu u subotu, stručnjaci tvrde da je uvedena “kasno i pogrešno” te da bi one trebale vrijediti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, ali je zdravstvene vlasti zasad ne namjeravaju mijenjati.

Srbijanska vlada na današnjoj je sjednici prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza vakcina protiv COVID-a 19 kompanije Moderna, piše Hina.

Srbija je kampanju vakcinacije započela u decembru 2020. i u njoj koristi četiri vakcine, kineski Sinopharm, ruski Sputnjik V, te Pfizer i AstraZenecu, dok Modernina vakcina dosad nije bila dostupno u srbijanskom zdravstvenom sistemu, a ranije je najavljivano da će ga građani moći primiti ove jeseni.

Moderna je na listi vakcina koje je odobrila i Evropska agencija za lijekove (EMA), u ponedjeljak je odobreno i davanje treće doze osobama starijim od 18 godina, a EMA ga je ranije odobrila i za djecu od 12 do 17 godina.

Visok postotak zaraženih

Srbija i dalje ima veliki broj umrlih dnevno, danas su prijavljene 64 umrla s COVID-om 19, a bilježi i visok postotak zaraženih – oko 28 posto od broja testiranih uzoraka.

U posljednja 24 sata testirano je 24.490, oko 2.000 manje nego jučer, a potvrđeno je 6.948 novih slučajeva zaraze.

Neznatno je povećan broj prijema na COVID odjele, samo dva pacijenta više u odnosu na jučerašnjih 6.789, ali je zato povećan broj oboljelih na intenzivnoj njezi, s 267 jučer na 277 danas.

Od početka pandemije 6. marta prošle godine u Srbiji je potvrđeno 1.118.905 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljeno 9.698 umrlih od COVID-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO