Mađari će se žaliti na presudu Vrhovnog suda Hrvatske

Hrvatski sudovi zaključili su da su se Ivo Sanader i Zsolt Herndi dogovorili kako će za 10 miliona eura mita omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad hrvatskom Inom.

Ivo Sanader osuđen je na šest godina, dok je Zsolt Hernadi kažnjen sa dvije godine zatvora (Dalibor Urukalović / Pixsell)

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske  ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu Hrvatske “zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima”.

Vrhovni sud odbio je žalbe Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i optuženika te potvrdio prvostepenu presudu kojom je bivši premijer Sanader, zbog primanja mita od Hernadija, osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen sa dvije godine zatvora.

“MOL Grupa je s razočarenjem primila na znanje presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju Sanader, to jest da je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu. Unatoč tome što je u prethodnim odlukama – kako mađarskih vlasti, tako i međunarodnog arbitražnog postupka, a koji je pokrenula hrvatska vlada – potvrđeno da ni MOL ni njegovi dužnosnici nisu počinili zločin”, kažu u MOL-u, ptenosi Hina.

U saopćenju navode da više od deset godina u Hrvatskoj traje “nepravedno suđenje motivirano ekonomskim interesima, u kojem je 2015. Ustavni sud Republike Hrvatske već donio odluku da je bivši premijer osuđen po cijenu ozbiljnih povreda prava”.

Osigurati nepristrano suđenje u predmetu

“Ustavni sud je i tada ukazao na nekoliko ozbiljnih proceduralnih pogrešaka i naložio Županijskom sudu u Zagrebu da obnovi sudski postupak. Budući da je u ovom postupku bilo još ozbiljnijih i očitijih povreda prava te nisu ispunjeni čak ni minimalni uvjeti za pravično suđenje, uvjereni smo da ni ova presuda neće izdržati ocjenu ustavnosti”, smatraju u MOL-u.

Navode da se s tim tvrdnjama poklapa i odluka Županijskog suda u Budimpešti iz 2018. godine, prema kojoj postoji opasnost da će tokom postupka u Hrvatskoj doći do povrede prava na pravično suđenje i da se ne može osigurati nepristrano suđenje u predmetu.

“Podsjećamo, međunarodni arbitražni postupak koji je pokrenula Hrvatska također je zaključen presudom da je Arbitražni sud došao do jasnog zaključka kako Hrvatska nije mogla dokazati da je Hernadi podmitio Sanadera. MOL insistira na svom ranijem stavu, odlučno odbacuje optužbe za neodgovarajuće ponašanje u poslovanju i nastavlja se braniti svim sredstvima od neutemeljenih optužbi za zločin”, navode u saopćenju.

Navode i da predsjednik uprave i glavni direktor MOL-a i dalje uživa puno povjerenje i podršku uprave te kompanije te da MOL-ova strategija vezano uz Inu, čiji su većinski vlasnik, “i dalje ostaje predan korporativnom upravljanju, koje je u najboljem interesu Ine”.

Hrvatski sudovi su zaključili da su se Sanader i Herndi dogovorili kako će za 10 miliona eura mita omogućiti MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz hrvatske naftne kompanije.

Izvor: Agencije