Uvredljivi grafiti na prostorijama Žena u crnom u Beogradu

Nepoznate osobe na vratima prostorija u ispisale poruke ‘Kurve u crnom’ i ‘Ratko Mladić’.

Žene u crnom su zatražile od nadležnih da otkriju odgovorne za ovaj čin i adekvatno ih kazne (Facebook)

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas da su nepoznate osobe na njihovim prostorijama u centru Beogradu ispisale poruke “Kurve u crnom” i “Ratko Mladić”.

Navodeći da je u noći između petka i subote na ulaznim vratima njihovih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici zalijepljeno i više naljepnica sa sloganom “Samo sloga Srbina spasava”, Žene u crnom su zatražile od nadležnih da otkriju odgovorne za ovaj čin i adekvatno ih kazne.

Optužili su “režim Aleksandra Vučića” da koristi “fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedincima, a pre svega sa onima koji u svom mišljenju i delovanju zahtevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti”.

‘Ni prvi, ni posljednji napad’

“Ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni poslednji u nizu napada na Žene u crnom. Tokom 30 godina rada Žene u crnom su bile izložene kako verbalnim, tako i fizičkim napadima. Aktivistkinje Žena u crnom, kao i prostorije Žena u crnom su često bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su se uvek okončavali nekažnjeno“, stoji u saopštenju, prenijela je Beta.

„Sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a pre svega sa onima koji u svom mišljenju i delovanju zahtevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore pomenuti nije bio samo nemi posmatrač, nego veoma aktivni učesnik. Od nadležnih institucija države Srbije, tražimo da okonča klimu nekažnjenog i nekažnjivog nasilja, tako što će pronaći odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazniti“, dodaje se.

Izvor: Agencije

Povezane

Trideset godina nakon što se na Balkanu zaratilo, nekoliko desetaka osuđenih ratnih zločinaca polako izlazi iz zatvora nakon što su odslužili kazne.

Published On 16 Oct 2021

Sve zajedno, a i svaka aktivistkinja ponaosob, personifikuju sjećanje na zločine koje bi milioni finansijera i podržavalaca agresija da zaborave.

Published On 10 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO