Ustavni sud RS prihvatio zahtjeve Bošnjaka i Hrvata

Klubovi delegata Bošnjaka i Hrvata pozvali su se na povredu vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o jeziku srpskog naroda i ćirilici.

Zakon je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 15. septembra (Pixsell)

Na današnjoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrđeno je da su prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda i Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

U pitanju je zakon koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 15. septembra.

Kako se navodi u saopštenju iz Ustavnog suda RS-a vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Odluka u narednih 30 dana

“Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav RS, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu”, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO