Pandorini papiri: Huawei imao tajne ugovore sa ljudima povezanim sa srbijanskim Telekomom

Huawei je angažovao offshor kompaniju da uspostavi dobre odnose sa telekomunikacionim operaterima u Srbiji ali i sa vlastima, navodi KRIK.

Dvije offshor kompanije srbijanskih državljana imale su najmanje šest ugovora potpisanih sa kineskim gigantom Huawei (EPA)

Kineski tehnološki gigant Huawei godinama je, preko offshore firmi na Panami i Britanskim Djevičanskim Ostrvima, imao tajne ugovore sa ljudima koji su bili blisko povezani sa srbijanskom državnom kompanijom Telekom, otkrivaju dokumenta iz projekta Pandorini papiri, koje je objavio istraživački portal KRIK.

Kako navodi isti medij, najmanje milion eura se slilo na račune ovih firmi, a dio toga u džepove bivšeg Telekomovog direktora Igora Jecla i advokata Milorada Ignjačevića koji je bio u poslu sa domaćom državnom kompanijom kroz njegov portal Na dlanu.

U bazi od gotovo 12 miliona dokumenata u okviru projekta Pandorini papiri, koji predvodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), novinari KRIK-a i OCCRP-ja pronašli su dokumenta u vezi sa ovim tajnim poslovima.

U tekstu Huawei imao tajne offshor ugovore sa ljudima povezanim sa Telekomom objavljen u petak na portalu KRIK navodi se da na osnovu dostupne dokumentacije može da se isprati dio novca koji se iz kompanije Huawei slio u džepove Ignjačevića i Jecla.

Huawei jedan od najvažnijih partnera Telekoma

Dvije offshor kompanije, Roflaj i Goldberg, imale su najmanje šest ugovora potpisanih sa kineskim gigantom Huawei. Na osnovu njih, Roflaj je Huaweiju u periodu od samo godinu i po dana poslao osam faktura vrijednih gotovo milion eura, pokazuju podaci. Potpuna dokumentacija nije dostupna, te ovaj iznos može biti i znatno veći, navodi KRIK.

Prvi ugovori su potpisani 2007, kada je Huawei tek uspostavljao poslove u Srbiji, dok je posljednji ugovor koji se nalazi među Pandornim papirima sačinjen 1. januara 2014. godine – neposredno prije nego što je Huawei postao jedan od najvažnijih partnera srbijanskog Telekoma.

Huawei je, prema konsultantskom ugovoru vrijednom 359.000 eura, angažovao Roflaj da uspostavi dobre odnose sa telekomunikacionim operaterima u Srbiji i Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima vlasti. Osim toga, Huawei je trebalo da pomogne da dobije neophodne dozvole za rad u Srbiji i „izvrši obaveze iz ugovora koji će potpisati ‘Huawei’ i (telekomunikacioni operater)“.

Iste godine, Huawei je od Telekoma dobio posao razvoja internet televizije (IPTV), a dvije godine kasnije ugovor vrijedan 150 miliona eura za uvođenje optičkih kablova.

Jecl je, navodi KRIK, u Telekomu radio od 2003. do 2008, a posljednje tri godine bio je direktor sektora za usluge. Bio je i specijalni savjetnik nekada prvog čovjeka ove državne kompanije, Draška Petrovića iz Demokratske stranke Srbije.

Jecl nije želio da odgovori na pitanja novinara KRIK-a, navodi se u tekstu.

Za razliku od Jecla, advokat se sa novinarima KRIK-a sastao u kancelariji jedne od njegovih domaćih firmi.

„Huawei je tu već bio dve, tri godine, pokušavao da dobije neke poslove. Ja sam radio kao njihov konsultant“, rekao je Ignjačević novinarima, ali nije želio da iznosi više detalja.

Izvor: Agencije