Više od trećine građana Srbije neodlučno oko vakcine

Srbija ima vakcine i potrebnu logistiku, ali većina građana još nije donijela odluku da se vakciniše.

Među već vakcinisanim građanima visoka je spremnost da se primi i treća doza (EPA - Ilustracija)

Iako zabrinutost zbog COVID-19 raste, 38 posto punoljetnih građana Srbije, među kojima ima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije, pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru proveli agencija Ipsos, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Predsjednik Udruženja za javno zdravlje i međunarodni konsultant za imunizaciju Dragan Popović rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da Srbija ima vakcine i potrebnu logistiku, ali većina građana još nije donijela odluku da se vakciniše.

Ističe kako zbog toga osnovni prioritet ostaje primarna vakcinacija i kako privoljeti ljude da se vakcinišu protiv korona virusa.

Devet posto nikako ne želi vakcinu

Istraživanje pokazuje da je više od trećine punoljetnih građana i dalje neodlučno u pogledu primanja prve doze vakcine, kao i da je procenat naročito visok među mladima uzrasta od 18 do 29 godina (62 posto) i od 30 do 39 godina (55 posto).

Devet posto ispitanika kaže da se sigurno neće vakcinisati, a osam posto vjerovatno neće.

Popović dodaje kako među 38 procenata neodlučnih postoji šest veoma različitih grupa, među kojima je i devet posto onih koji su rekli da se još nisu vakcinisali, ali vjerovatno hoće, te pet posto onih koji sigurno hoće.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je među već vakcinisanim građanima visoka spremnost da se primi i treća doza vakcine, prenosi Tanjug.

Petina punoljetnih primila booster dozu

Već 22 posto punoljetnih vakcinisanih građana primilo je treću dozu, a 69 posto planira to učiniti.

U slučaju potrebe da se booster doza vakcine primi jednom godišnje, kako bi se zadržala zaštita protiv korona virusa, 37 posto punoljetnih građana bi bilo saglasno sa tim, a isto toliko još nema stav.

Dok 51 posto populacije vjeruje kako bi vakcinacija trebala biti dobrovoljna, 34 posto smatra da bi trebala biti obavezna za sve, a 15 posto samo za određene grupe, poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, obrazovanju…

Dvije trećine ljudi u Srbiji vjeruje kako će se svi “prije ili kasnije“ vakcinisati, a samo 17 posto nije saglasno sa tim.

Izvor: Agencije