EK: Crnoj Gori treba politički dijalog na EU putu

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero je rekla kako je potrebno očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih s odnih institucija.

Izvještaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana apostrofira reformu pravosuđa (EPA)

Politički dijalog je bez sumnje prioritet kako bi Crna Gora napredovala na putu ka Evropskoj uniji, izjavila je za glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

“Pozivamo sve crnogorske institucije i političke snage da sarađuju i budu konstruktivne, u skladu s institucionalnim mandatima i odgovornostima, a u interesu građana Crne Gore”, rekla je ona za Novu M.

“Naš izvještaj o proširenju ponudio je Crnoj Gori mapu s ciljem da vam pomognemo da ubrzate potrebne reforme. Jasno je da je za to ključna politička volja i naravno po tom pitanju mora postojati konsenzus“, dodala je, prenosi Beta, pozivajući se na podgoričku Pobjedu.

Izvještaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana, koji je predstavljen početkom sedmice, apostrofira reformu pravosuđa, za šta je potreban širok konsezus u vrlo podijeljenom društvu, dok se očekuje i epilog u vezi s formiranjem novog tužilačkog vijeća.

Novu M

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala

Ana Pisonero je rekla kako je potrebno očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija.

“Također je neophodno osigurati mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kroz sistemsku primjenu finansijskih istraga, kao i unaprijediti rezultate u trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću”, kazala je glasnogovornica EK-a.

Prema njenim riječima, Crna Gora treba nastaviti s naporima da ispunjava sve reforme, potruditi se da rješava otvorena pitanja, koja podrazumijevaju i kritične oblasti, kao što su sloboda govora, sloboda medija, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Ono što mi možemo kazati sa naše strane je da ćemo nastaviti čvrsto podržavati zemlje Zapadnog Balkana – politički, ekonomski, tehnički, pomagati i u društvenim i u socijalnim reformama, jer je bitno da se ostvari napredak u njima, da bi se ostvario i na vašem putu ka EU“, rekla je Ana Pisonero.

Izvor: Agencije