EU poziva na dijalog, kompromis i povratak u institucije BiH

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Angelina Eichhorst je razgovarala s Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Biserom Turković (EPA)

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u Bosni i Hercegovini, apelirala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Angelina Eichhorst je, kako je navedeno u saoćenju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, razgovarala s članom Predsjedcništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, predsjednikom Starnke demokratske kacije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, prenosi Anadolija.

Izrazila je zabrinutost EU-a u vezi s političkom situacijom u Bosne i Hercegovine i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u bh. institucije.

Jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja

Naglasila je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem, što se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Angelina Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost EU-a i podršku Brisela perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini Angeline Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewom Palmerom od 27. do 30. oktobra.

Izvor: Agencije