Hrvatski državljani od danas u SAD mogu putovati bez vize

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza, sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo SAD-a i zemalja učesnica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja (EPA)

Hrvatski državljani od subote mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize, putem prijave u Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, saopćila je američka ambasada u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u SAD bez vize”, rekao je otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming u saopćenju dostavljenom medijima, prenosi Hina.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo SAD-a i zemalja učesnica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

“Bio je to dug proces, ali vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza”, navodi Fleming, koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”.

Zahtjevi vrijede dvije godine

Da bi neka država ušla u ovaj program mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata, kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, ali Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi ambasada.

Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e.

Zahtjevi ESTA-a vrijede dvije godine.

Putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u SAD, navodi se.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO